Novice:Zdravo zivljenje
(→RECEPTI V KUHINJI) |
(→ZELENA) |
||
Vrstica 250: | Vrstica 250: | ||
Gomoljna zelena ima enake značilnosti kot listnata. Perje da juhi aromatičen vo | Gomoljna zelena ima enake značilnosti kot listnata. Perje da juhi aromatičen vo | ||
− | + | ===OSTALO=== | |
*[[Recepti:Zdravo zivljenje IZDELAVA JABOLČNEGA KISA|IZDELAVA JABOLČNEGA KISA]] | *[[Recepti:Zdravo zivljenje IZDELAVA JABOLČNEGA KISA|IZDELAVA JABOLČNEGA KISA]] | ||
− | |||
*[[Recepti:Zdravo zivljenje VITAMINSKA SOLATA|VITAMINSKA SOLATA]] | *[[Recepti:Zdravo zivljenje VITAMINSKA SOLATA|VITAMINSKA SOLATA]] | ||
− | |||
*[[Recepti:Zdravo zivljenje NADEVANI KROMPIRJI|NADEVANI KROMPIRJI]] | *[[Recepti:Zdravo zivljenje NADEVANI KROMPIRJI|NADEVANI KROMPIRJI]] | ||
− | |||
*[[Recepti:Zdravo zivljenje KROMPIR IZ PEČICE|KROMPIR IZ PEČICE]] | *[[Recepti:Zdravo zivljenje KROMPIR IZ PEČICE|KROMPIR IZ PEČICE]] | ||
− | |||
*[[Recepti:Zdravo zivljenje BANANINO – JOGURTOV NAPITEK|BANANINO – JOGURTOV NAPITEK]] | *[[Recepti:Zdravo zivljenje BANANINO – JOGURTOV NAPITEK|BANANINO – JOGURTOV NAPITEK]] | ||
− | |||
*[[Recepti:Zdravo zivljenje BANANINO – RULADA PO MOJE|RULADA PO MOJE]] | *[[Recepti:Zdravo zivljenje BANANINO – RULADA PO MOJE|RULADA PO MOJE]] | ||
Redakcija: 09:29, 27. februar 2011
Vsebina |
študijski krožek ZDRAVO ŽIVLJENJE
pod okriljem KULTURNO UMETNIŠKEGA DRUŠTVA BITNJE in ACS Ljubljana
mentor: Tatjana Muraja Oblak
čas izvedbe: februar in marec 2011
URNIK ŠTUDIJSKEGA KROŽKA
01.02.2011 - PRIPRAVA NA ŠTUDIJSKI KROŽEK
- Priprava in osnutek ŠK,
- izbira tem,
- izbira in povabilo predavateljev,
- izbira literature,
- izdelava programa
- izdelava vabil in uporaba različnih medijev (glasilo, časopis, radio, plakati)
- spremljanje tečaja Biodinamike
15.02.2011 - PREDSTAVITEV VSEBINE IN IDEJ - UVODNO SREČANJE
- Uvodni nagovor mentorice (tikanje vseh članov, predstavitev mentorice ...)
- Predstavitev okvirnih tem:
- kakšno hrano jemo
- kje kupujemo hrano
- samozadostnost pri pridelavi
- kako in kje pridelujemo hrano
- kako ločujemo odpadke
- kako kompostiramo
- kakšna oblačila uporabljamo
- kakšno kozmetiko in koliko uporabljamo
- kakšno kemijo uporabljamo pri čiščenju
- ali skrbimo za zdrav duh v zdravem telesu (šport in duhovno zdravje)
- pozitivna energija in pozitivno mišljenje
- Predstavitev vseh udeležencev, njihova predstava o zdravem načinu življenja, kaj že uporabljajo, kaj želijo spoznati, ideje, znanja ...
- ZAKLJUČEK:
- spoznanje o biopridelavi hrane,
- o predelavi in konzerviranju
- o nabiranju in uporabi zdravilnih zelišč
- izmenjava semen, sadik, koristnih nasvetov
- MENTORICA PODALA NEKAJ INFORMACIJ: nova oddaja na TVNET; članstvo v KUD Bitnje, možnost predavanj strokovnjakov iz KLUB GAIE
- PREGLED PRINEŠENE LITERATURE,
- PREDSTAVITEV TREH NOVIH ČLANIC
- NOVE ŽELJE ČLANOV - da bi v marcu, aprilu in maju skupaj nabirali, sušili in pripravljali čaje in čajanke
- PREDSTAVITEV UPORABE MLINČKA ZA MLETJE ŽIT (Mizarstvo Sivic), PRIPRAVA MOK ZA PEKO (PAVLA IN FRANCI) - demonstracija in okušanje različnih pekovskih izdelkov in marmelad
- PREDSTAVITEV IZDELAVE IN UPORABE KALČKOV V PREHRANI - demonstracija in okušanje
- IZMENJAVA RECEPTOV, UPORABNIH NAVODIL, ...
01.03.2011 - PREDAVANJE "ZDRAV DUH V ZDRAVEM TELESU"
- ga. Vlasta Juršak iz CTRP - splošni pogovor na to temo
03.03.2011 - PREDAVANJE "NARAVNA PREDELAVA ORGANSKIH ODPADKOV Z METODO EFEKTIVNIH MIKROORANIZMOV" - g. Iztok Šajtegel
08.03.2011 - PREDAVANJE IN DELAVNICA "KEMIJA V STANOVANJU" - ga. Monika Brinšek
15.03.2011 - PREDAVANJE "BIODINAMIKA" - ga. Monika Brinšek
22.03.2011 - OB 18.00 URI - PREDAVANJE "Obrezovanje, cepljenje sadnega drevja in rez okrasnih rastlin" Agronom g. Luka Kuznik strokovnjak GAIE, bo prikazali način rezi sadnega drevja in okrasnih grmovnic. Sadne in okrasne rastline bomo opredelili po času obrezovanja, pri čemer ne bomo pozabili tudi na osnovne zakonitosti rasti posameznih rastlin, ki so temelj za kvalitetno in strokovno opravljeno rez. Posvetili se bomo tudi posameznim tehnikam cepljenja ter rezi mlajših in starejših dreves. VABLJENI TUDI DRUGI KRAJANI IN OBČANI!!!!
29.03.2011 - ČEBELA - od rojstva do smrti, izdelki, uporabnost - film in predavanje g. Tone Tiringer, zaključek ŠK in pogovor
RECEPTI V KUHINJI
ŠABESA
- 10 l vode
- 10 bezgovih cvetov
- 1 kg sladkorja
- 2 limoni
- ¼ l vinskega kisa
Vodo prevri in ohladi, limono nareži na rezine. Vse sestavine zmešaj v posodi in pokrij z bombažno tkanino. Vsak dan enkrat premešaj, po treh do štirih dneh precedi ter nalij v steklenice z navojem.
MLINCI
- 300 g moke
- 2 jajci
- 1 dl mleka
- za oreh kvasa
- malo soli
Vse sestavine pregneti skupaj in zatem pusti testo nekaj časa vzhajati. Nato zvaljaj čim tanjše koncce (2-3) in jih speči v pečici na peki papirju, tako, da je mlinec lepo zlato rjav.
KISANJE REPE V STEKLENE KOZARCE
Repo olupi, dobro operi in naribaj. Soli po okusu, bolje več kot premalo, saj je potem bolj trda in lepo hrusta. Naribano repo nato dobro natlači v steklene kozarce (predhodno pregreti ali prekuhani, da so čisti) in na vrhu daj čiste rezine repe, da se pokrov lepo zapre. Repa mora biti v lastnem soku, ki se ob tlačenju sprosti. Kozarce pusti na toplem v kuhinji na pladnju, saj se nekaj časa sprošča voda. Tako se repa hitro skisa, že čez slab mesec jo lahko ješ ali pospraviš v shrambo.
KISLO ZEL]E – NARIBANO
- Na 10 kg zelja 10 dag soli
Za kisanje zelja je boljše jesensko zelje. Zelje mora biti zrelo in zdravo. Glave dobro pregledamo in odstranimo vse slabe in nagnite liste. Kocen z nožem izrežemo in zelje naribamo, solimo in premešamo. Poseda, v kateri bomo kisali zelje, mera biti dobro oprana in brez vonja. Na dno posode damo cele in lepe zeljne liste. Zelje tlačimo po plasteh in zadnjo plast pokrijemo z zeljnimi listi. Na zelje položimo križ iz čistih desk, nanj pa položimo čist kamen. Nato dolijemo toliko hladne vode, da sega približno 3 cm čez deske. Posodo prekrijemo s čisto platneno krpo. Po enem tednu preverimo količino vode in po potrebi vodo dolijemo ali odlijemo. Kislo zelje je uporabno dalj časa, če ga hranimo v hladnem prostoru. V zimskem času ga ne smemo hraniti na balkonu. Opomba: Med zelje lahko vlagamo korenine hrena, gomolj rdeče pese, lovor, kutine, jabolka. Ti dodatki niso potrebi in se lahko dodajajo zaradi barve in okusa.
SHRANJEVANJE KISLEGA ZELJA V STEKLENE KOZARCE
Kislo zelje dobro natlači včiste kozarce, da je še vedno v lastnem soku in dobro zapri s prekuhanimi pokrovčki. Kozarce daj v posodo z vodo, da pokrovčki gledajo ven. Posodo počasi ogreješ in pustiš vreti 5 do 10 minut. Nato kozarce poberi iz vode in jih zavij v čisto brisačo in odejo, da se počasi ohladijo. Ko so ohlajeni, jih pospravi v shrambo.
REGRATOV ŽELE
- 1/2 kg regratovih cvetov
- 1,5 l vode
- 6 limon
- vrečka naribane limonine lupine
- 1,5 kg sladkorja
- vrečka želina
Limonam olupimo poleg lupine tudi belo kožico ter jih narežemo na rezine. Regratove cvetove operemo in posušimo na krpi. Cvetove zelo počasi kuhamo v pokritem loncu uro in pol v vodi, ki smo ji dodali limone in limonino lupinico. Nato tekočino precedimo skozi zelo gosto sito ali krpo. Sok pokrijemo ter pustimo, da se popolnoma ohladi. Od količine sladkorja vzamemo 2 jedilni žlici, ga zmešamo z vsebino vrečke želina ter vmešamo v sok. Sok postavimo na močan ogenj in med stalnim mešanjem z metlico (da se želin ne sprime v grudice) segrevamo, da zavre. Med močnim vretjem dodamo preostali sladkor, premešamo ter ga ponovno zavremo na močnem ognju Sedaj znižamo temperaturo na polovico ter pustimo, da med mešanjem vre še točno v 1/2 minute. Če vzamemo dvojno količino, maj ve 1 minuto. Še topel žele zlijemo v manjše kozarčke. Kadar uporabljamo drugo želirno sredstvo moramo upoštevati navodila na vrečki.
POLPETE IZ BUČK
- 4 jajca,
- 4 žlice drobtin,
- 3 žlice moke,
- sesekljan peteršilj,
- sol, poper,
- 60 dag ožetih
- naribanih bučk
- jaz dodam še česen.
Jajca stepemo, dodamo drobtine, moko,peteršilj, sol, poper, (česen) in nazadnje se bučke. Buče damo nazadnje zato, da testo ne zvodeni. Z žlico zajemamo testo in ga polagamo na vročo maščobo ter na obeh straneh zapečemo. Pa zraven pire krompirček, moj otroček tole obožuje, Pa dober tek.
MARMELADA IZ GROZDJA IN JABOLK
- 3 kg grozdja
- 2 kg jabolk
- 1,5 kg sladkorja
- 2,5 vrečke želina
Grozdje osmukaj in operi, prekuhaj ga za 5 minut skozi gosto sito, da odstraniš peške in ovoj. Jabolka olupi in očisti. Grozdno zmes segrej, dodaj jabolka, ko se zmehčajo jih spasiraj in zmečkaj. Dodaj sladkor in zmes naj prevre 10 minut, dodaj še želin in mešaj še 5 do 10 minut. Čiste kozarce pogrej v pečici, pokrovčke prevri v vreli vodi. Iz marmeladne zmesi poberi pene, nato marmelado vlij v čiste kozarce in zapri. Kozarce zavij v brisačo, da se počasi ohladijo.
MARMELADA IZ ROBIDNIC
- Na 1 kg robidnic računamo približno 750 do 800 g sladkorja in sok 2 limon.
Sladkor denemo v čisto kozico in ga segrevamo, da se začne sprijemati v grudice, ne sme pa začeti rumeneti. Še popolnoma belemu prisujemo prebrane, oprane, dobro odcejene robidnice in dodamo limonin sok. Kuhamo 10 minut in z vročo marmelado napolnimo pogrete (vroče) kozarce. Polnimo do roba in takoj zavežemo.
ČEBULA
Čebula je bližnja sorodnica česna. Najbolje je jesti surovo, vendar tudi kuhana sprosti precej vitaminov. Čebula:
- Krepi
- Zavira infekcije (antibiotik)
- Čisti kri
- Zagotavlja lepo polt (mozolji, izpuščaji, ekcemi)
- Čisti želodčne in črevesne stene, poživlja prekrvavitev
- Uničuje črevesne parazite
- Pomaga pri trdovratni zapeki
- Diuretik – pospešuje izločanje seča in natrija. S prerezano čebulo si tudi lahko natremo predel ledvic: izločanje seča se poveča za 25 %
- Pri išiasu se je dobro masirati s čebulo
- Uživanje surove čebule daje moč (športniki, kmetje pred težkimi deli)
- Pospešuje potenje (nadomešča savno), kar je dobro tudi za revmatike
- Koristi pri sladkorni bolezni, ker vsebuje glukonin, ki znižuje sladkor v krvi
- Preprečuje strjevanje krvi oz. kardiovaskularne bolezni
- Prehlad, angina – vsak dan piješ 2-3 žlice čebulnega vina. Recept: 100-150 g naribane čebule daš v litrsko steklenico, dodaš 100 g medu, doliješ belo vino, po 2 tednih precediš
- Pripisujejo ji tudi afrodizijske lastnosti
Por, šalotka, drobnjak imajo iste, vendar manj izrazite lastnosti kot čebula. Prsni čebulni obkladek: Na drobno nasekljajte čebulo, jo zavijte v bombažno gazo in za nekaj minut postavite v pečico, ogreto na 200 stopinj C. Topel obkladek položite na prsi, »pritrdite« in pustite prek noči.
Boleče uho: Sesekljajte čebulo, jo zavijte v krpo in položite za uho – prek noči.
Čebelji ali osji pik v ustni votlini: Takoj po piku prežvečimo svežo čebulo, ki ublaži oteklino.
Izpadanje las: S svežo čebulo 10 minut masiramo lasišče. Nato operemo glavo.
Napitek proti holesterolu: narežemo 20 dag čebule, 20 dag česna, 20 dag hrena, 3 cele limone in vse skupaj stresemo v 1,5 l prekuhane ohlajene vode, v kateri smo stopili 0,5 kg sladkorja. V zaprtem kozarcu hranimo 14 dni, občasno premešamo, nato precedimo, natočimo v steklenico in damo v hladilnik. Pred jedjo pijemo 0,3 dl.
Jajca s čebulo: Na majhnem ognju zarumenimo 5 – 6 drobno zrezanih čebul, prelijemo z belim vinom. Ali: čebule skuhamo, da ostanejo bele in sočne, damo jih v bešamelno omako. S prvo ali drugo mešanico polijemo trdo kuhana jajca, zrezana na polovice, vse skupaj spečemo v pečici.
KORENJE
Za korenje pravijo, da človeka dela ljubeznivega. Uživamo surovega, naribanega, kuhanega v juhah, pečenega. Zelo dober je tudi korenčkov sok, pijemo ga ped jedjo, še bolje zjutraj na tešče, začinjen z rezino limone je še boljši. Če imamo svoje biološko korenje, ga ne lupimo, saj je v lupini največ vitaminov.
Uporaba:
- Iz korenja skuhamo prvo juho za dojenčka, pri driski in bruhanju mu jo dajemo izmenoma z mlekom
- Pri otrocih pospešuje rast
- Krepi zgradbo kosti
- Varuje pred slabokrvnostjo
- Zelo koristen za jetra
- Listje damo v zelenjavne juhe, ker ima veliko mineralnih soli
- Naribamo ga kot obkladek za rane, opekline, abscese (boljše je zelje)
- Listje deluje antiseptično, kot zavretek za izpiranje ust pri ustni gnilobi
- Je sestavina lepotnih krem in mask
Divje korenje in rebrinec: iz sadežev in korenik skuhamo čaj, ki pospeši izločanje seča. Rastlino posušimo, korenike zrežemo na koleščke, zrnja osmukamo.
V Argentini sem ob hladnem narezku poskusila solato iz naribanega korenja in ananasa, zrezanega na koščke. Odlično, tudi doma sem že večkrat naredila, a je bilo tam boljše. Ne vem, zakaj – mogoče zaradi vzdušja…
ČESEN
Česen je sinonim za vitalnost, zdravje, visoko starost. Egipčani so ga dajali sužnjem, ki so gradili piramide, Rimljani bojnim petelinom. Tudi moški »petelini« ga zelo čislajo. Strok česna vsako jutro baje zagotavlja uspeh v postelji.
- Preganja gliste
- Učinkuje kot odvajalo
- Pospešuje izločanje seča
- Deluje razkuževalno
- Zavira in zatre bakterije
- Pomirja
- Zbija vročino
Vsebuje tudi močne antibiotike. Visoka vsebnost žvepla v njem je dobro razkužilo za pljuča.
Česnova juha: 6 debelih zmečkanih česnovih strokov prepražimo na oljčnem olju, da posteklenijo. Dodamo zelišča: timijan, lovor, sladki janež… in vejico žajblja. Prilijemo 1 liter vode (ali juhe) in kuhamo dobrih 15 minut. 1-2 jajci ubijemo, med mešanjem vlijemo v juho najprej beljak, rumenjak pa razžvrkljamo z 2 žlicama kisa in ga nato dodamo juhi. Solimo, popramo, ponudimo na prepečenih kruhovih kockah. Namesto vode lahko uporabimo mleko, ki česnu odvzame močan okus. Redilna juha je odlična za otroke, zdravilo proti glistam.
Česnov liker: litrsko steklenico napolnimo do 1/3 s stolčenim česnom, dolijemo alkohol, za 14 dni postavimo na sonce, precedimo.
1-2 kapljici likerja kanemo v kozarec tople vode pred kosilom. Vsak dan dodamo 1 kapljico več. Ko pridemo do 25 kapljic, začnemo odštevati.
To kuro lahko napravimovsaj 1- krat na leto, lahko tudi večkrat, vendar mora biti med eno in drugo nekaj tednov premora.
Česen z vinom: 2-3 stolčene stroke namočimo v belo vino za nekaj dni. Pijemo po eno žlico pred zajtrkom.
Česen kot darilo: namesto bonboniere lahko podarimo biološko pridelan česen. Prijatelj – če je osveščen - bo presenečen, vendar bo vedel, da mu želimo dobro…
Neljub vonj po česnu preženemo z žvečenjem vejice peteršilja ali par zrnc kave. Lahko pa v lekarni kupimo česnov izvleček.
Bolečine v hrbtu, križu: zaužijemo 3-4 stroke česna vsako jutro. Ali naredimo masažno olje: na počasnem ognju popražimo nekaj strokov česna v sezamovem ali kokosovem olju.
Boleče grlo: v skodelico nalijemo mlačno mleko, vanj stisnemo dva stroka česna in grgramo. Po grgranju izpljunemo!
ZELENA
Če bi moški vedeli, kako koristna je zelena, bi je imeli poln vrt.
- Afrodizijak, ki spodbuja spolne žleze
- Pri hujšanju med obroki grizljamo zeleno, ker potolaži lakoto in pospešuje izločanje žlindre (celuloza je metla za črevesje)
- Čisti kri – za diabetike, bolnike s protinom ali revmo (1 kozarec soka na dan)
- Pri protinu ali revmi sok iz zelene mešamo s korenjevim ali paradižnikovim
- Krepi slabe živce
Gomoljna zelena ima enake značilnosti kot listnata. Perje da juhi aromatičen vo
OSTALO
- IZDELAVA JABOLČNEGA KISA
- VITAMINSKA SOLATA
- NADEVANI KROMPIRJI
- KROMPIR IZ PEČICE
- BANANINO – JOGURTOV NAPITEK
- RULADA PO MOJE
ZDRAVILNE ROŽICE IN PRIPRAVKI IZ NJIH
SIRUP ZA PREVENTIVO
1L cvetličnega (ali gozdnega) medu 1,5kg limon - stisnimo sok 4-6 žlic naribanega hrena (za otroke 4) Vse sestavine dobro zmešamo in jih pustimo 4 dni odležati. UPORABA: Vsako jutro zaužijemo 1 žlico tega sirupa (otroci 2x dnevno eno čajno žličko). VSEBNOST: Hren vsebuje gorčična olja, ki učinkujejo proti bakterijam. Vsebuje tudi vitamin C, kalijeve soli in snovi z antibiotičnimi učinki. Zdravi bronhialna vnetja okužbe ledvic in sečevodov. Limona je znana po vsebnosti vitamina C. Med je zdravilo že samo po sebi, obogatimo ga še z limono in hrenom.
Sirup pričnemo preventivno uživati že novembra in ga jemljemo vse do aprila. Ga najbolj priporočam, ker je preizkušen recept. Posebno ga priporočam ljudem, ki so nagnjeni k prehladnim obolenjem. Ob rednem uživanju zagotovo ne bomo prehlajeni!
PRVA POMOČ BREZ ZDRAVNIKA
Čebulo narežemo na kolute ter polijemo s 4 žlicami medu. Stoji naj 2 uri, da se izluži. Nato vsako uro zaužijemo po 1 malo žličko sirupa (otroci na 2 uri 1 žlico). Običajno zdravljenje traja eno do dva dni.
ZELIŠČNE BLAZINICE ZA OTROKE
Te toplo priporočam, ker jih lahko naredimo sami z malo truda. Majhno blazinico (12x12) napolnimo s kamilico, materino dušico, suhimi smrekovimi vršički, ožepkom, sivko, timijanom, dobro mislijo, pepermint mentol meto, meliso itd. Za dojenčke uporabimo same kamilice - domače. Zeliščno blazinico zvečer položimo na prsni koš. Potrudimo se, da je zeliščna blazinica čim bolj domiselna, živih barv... skratka mikavna. Uporabna je eno sezono.
KO ZAČUTIMO, DA SE NAS LOTEVA PREHLAD
Namakamo obe nogi v vroči slani vodi do kolen, nato gremo v posteljo. (Razen ljudje z debelimi zunanjimi žilami).
ZA DVIG SPLOŠNE ODPORNOSTI
Vzamemo dnevno 20-30 kapljic tinkture ameriškega slamnika, ki si jo pripravimo sami.
UČINKOVITA PREVENTIVA
Cvetove ožepka posušimo in zmeljemo v kavnem mlinčku. PRIPRAVA: 1L cvetličnega ali gozdnega medu 4 žlice zmletega ožepka Sestavine zmešamo in dnevno zaužijemo 1 žlico na tešče.
Po istem postopku si lahko pripravimo tudi s cvetovi materine dušice.
ČAJI PROTI PREHLADU
Materina dušica, cvetje bezga, lipovo cvetje, ajbiš (hladno namakamo), pljučnik, ozkolistni trpotec, lučnik, ingver (proti virusnim obolenjem), jeglič, pepermint mentol meta, izop, kopriva - krepi, mala marjetica, dobra misel, navadna trobentica, žajbelj, islandski lišaj, smrekovi vršički (posušeni), gozdni slezenovec, šipek, vijolica, timijan.
PREHLAD PRI STAREJŠIH LJUDEH
Večkrat preide v pljučnico zaradi premajhne odpornosti. Zato je pri težjih prehladih potrebna zdravniška pomoč. Iz izkušenj vem, da nekateri vsako jutro zaužijejo 1 žlico alojinega pripravka in tako povečajo odpornost ter se izognejo prehladu. Danes je teh pripravkov že veliko na trgu, lahko pa si ga pripravimo sami.
SIRUP IZ ČRNEGA BEZGA
Napravimo ga iz jagod bezga. Pri vsakdanji uporabi sirupa se s prehladom ne bomo okužili. sirup naj previdno uporabljajo ljudje z visokim pritiskom.
ČAJ ZA POTENJE
Zmešamo cvetove lipe in črnega bezga in pripravimo čaj za pospešeno potenje, da se strupi čim prej izločijo iz telesa.
Pri prehladnih obolenjih je vsekakor vredna omembe tudi KAPUCINKA
Če zdravimo takrat, ko na vrtu rastejo kapucinke, potem 2x dnevno zaužijemo do 5 listov rastline. Kapucinka je pokazala izredne lastnosti pri zdravljenju dihal in je najmočnejši antibiotik v naravi. Ko kapucinko zaužijemo, njeni hlapi eteričnega olja prodrejo v dihala, jih razkužijo in zdravijo: vnetja grla, bronhitis in celo virusna obolenja pljuč. Ko pa odhaja iz telesa čisti in zdravi sečne poti.
POMOČ Z DIVJIM KOSTANJEM
Pri prehladih si lahko pomagamo tudi z divjim kostanjem. Plodove obelimo, zrežemo na manjše koščke in posušimo. Le te ob uporabi zmeljemo na kavnem mlinčku. UPORABA: Dvakrat dnevno damo na jezik za nožno konico kostanjevega prahu, počakamo, da se nam v ustih počasi topi. Postopek ponavljamo 3 dni in prehlad bo minil.
ZAČETEK PREHLADA
Ko začutimo, da se nas loteva prehlad, celo telo premažemo s tinkturo divjega kostanja, nato se odpravimo spat.
ASTMA
Izredno uspešen pri astmi je SMILJ. In sicer ga skuhamo in vdihavamo soparo.
ALERGIJE
Uporabimo čaje, ki pomirjajo.
BRONHIJI
Grobo morsko sol zašijemo z blazinico, pogrejemo in položimo na prsni koš.
SIRUP IZ IGLAVCEV
Pomladi naberemo vršičke smreke, jelke, bora in ruševja. Nabrane vršičke damo v posodo, jih prekrijemo z vodo in kuhamo na zmernem ognju, da dobimo gosto kašo. POTREBUJEMO: 1000g vršičkov 500g narezane čebule 250g kandiranega sladkorja 500g medu
Kaši iz vršičkov dodamo omenjene sestavine in kuhamo toliko časa, da se vsebina razkuha do sirupa. Sirup prelijemo v kozarec s širokim vratom in shranimo v suhem in hladnem prostoru. Sleherno gospodinjstvo naj uporablja omenjeni sirup pri zdravljenju prehladov ali bronhitisa. Če zaužijemo sirup na začetku prehlada, se obolenje ne razširi.
GRIPA, PREHLAD
Liker bora ali ruševja Vršičke vejic ruševja v mesecu juliju ali avgustu, ko smolijo, natrgamo in namočimo v alkohol. Namakamo tri tedne, precedimo, dodamo 3 žlice medu (na 1 liter tekočine). vsak dan zaužijemo 0,2dcl. Ta pripravek dobro poznajo hribolazci.
IZGUBA GLASU
2dcl sveže iztisnjenega soka korenčka 5dcl vode 6 suhih fig Korenčkov sok premešaj z vodo, dodaj drobno narezane fige in kuhaj 10min na blagem ognju. Čaj pijemo tekom dneva po požirkih. Fige na koncu pojemo.
ANGINA- boleče grlo, OBLOGA S ČEBULO
2-3 rdeče čebule narežemo, nekoliko prepražimo na olivnem olju, da se čebula zmehča. Zmes nekoliko ohladimo in naložimo na bombažno krpo v debelem sloju ter ovijemo okoli vratu. Preko tega zavijemo še volnen šal, ležemo v posteljo in pustimo delovati preko noči. Preden ležete v posteljo namočite noge v slano toplo vodo, da bo učinek še večji.
ANGINA, BRONHITIS, ASTMA; Korenčkov sirup z limono in medom
5dcl soka korenčka - sveže iztisnjenega
2dcl vode 3dcl medu 1dcl soka limone nekoliko cimeta v prahu in nageljnove žbice (klinčki)
Sok korenčka in vodo zavremo, primešamo med in na blagem ognju kuhamo še 15min. Sirup odstavimo z ognja in nekoliko ohladimo, dodamo cimet, klinčke in limono. Sirup takoj vlijemo v steklenice in hranimo na hladnem. Zaužijemo 3x dnevno po 1 žlico sirupa. Odlično za otroke!
POVEČANJE IMUNSKE ODPORNOSTI
300g medu 100g aloje - gela- notranji deli 400g zmletih orehov sok 2 limon V kolikor je med strjen ga počasi segrejemo, nekoliko ohladimo, dodamo orehe, alojo in sok limon ter dobro premešamo. Pripravek hranimo na hladnem in temnem mestu. Uživamo 1 žlico pred jedjo. Ta pripravek služi za krepitev imunskega sistema, krepi pa tudi srce.
GOZDNI SLEZENOVEC
Je zdravilna rastlina, katera se uporablja že od antičnih časov. Omehča sluz, pospešuje izkašljevanje, pomaga pri prebavnih tegobah - želodčnih in črevesnih težavah. Nadalje koristen je pri vnetju grla, astmi, bronhitisu, vnetju v ustih. Uporabljajo se cvetovi in listi. Listi slezenovca vsebujejo veliko mineralnih snovi - največ železa in kalcija. zato so liste veliko uporabljali pri kuhi v solatah ipd. Užitna so tudi semena, katera radi jedo otroci, ko še ne otrdijo. S krompirjem in listi slezenovca pripravimo gosto juho. Zrezane liste popečemo z jajci - fertajla. Pripravimo tudi nadev za raviole, omlete... Rastlina najbolje uspeva v sončnih predelih.
Rastline, ki so najbolj uspešne pri VNETJU SEČNIH POTI
Zlata rozga, rumena kopriva, preslica,brezovo listje, rman, jesenska resa, koruzni laski, lakota. Čaj pijemo cel dan po požirkih.
ČEMAŽEVE KAPLJICE
Kapljice se priporočajo pri zvišanem krvnem pritisku, holesterolu, obolenju jeter, črevesnih zajedavcih, slabokrvnosti, žolčnih in črevesnih težavah, pri zasluzenosti pljuč - posebno pri starejših ljudeh. Jemljemo 3x10 kapljic.
GLOGOVE KAPLJICE - uporabljamo plodove in cvetove
Poživijo krvni obtok, hrani srce - za boljše počutje. Poživlja ob utrujenosti pri hitrem, stresnem življenju, razdražljivosti in duševni napetosti. Uravnava delovanje srca in z njim krvni tlak, če je ta prenizek ali previsok. ODLIČEN pri starostnem pešanju srca - pomaga srcu in ga neguje. Jemljemo 3x10 kapljic.
KAPLJICE- pegasti badelj, artičoka, regratove korenine
Za povišan holesterol, težave z žolčnikom in jetri, pri spahovanju, pomaga prebavnemu traktu. Zaužiti pred jedjo 10 - 15 kapljic.
ŠENTJANŽEVO OLJE
Učinkovito pri obrabi v kolenih. Odlično za zdravljenje homeroidov, opeklin vseh vrst. Za uživanje pri težavah z želodcem in prebavo - 1 žličko.
KAPLJICE RUMENEGA DRENA
Za stene ožilja, pri težavah z dlesnimi - grgramo. Za splošno odpornost.
MAZILO PROTI BOLEČINAM
V sklepih, hrbtenici, po poškodbah, revmi, udarnine, kolena. Odlično za masaže stopal po predhodnem namakanju nog v topli slani vodi - pred spanjem.
Osnova: salo Rastline: rožmarin, ognjič, primorski šetraj, divji kostanj, arnika, smrekovi vršički, brinove jagode in vršički. Dodatki: čebelji vosek, smrekova smola, kafra, brinovo olje
Mazilo je popolnoma naravno brez kemičnih dodatkov.
MAZILO SMREKOVE SMOLE
Sestava: olivno olje, smola, čebelji vosek, arnika (malenkost)
Uporaba: blaži bolečine v sklepih, otečena kolena, razpokane pete, bolečine v križu, celjenje ran, vnetje dlesni, piki insektov, kožna vnetja, revmatizem, zvine, bolečine mišic. Lahko se uporablja tudi notranje: boleče grlo, želodec.
MAZILO IZ DIVJEGA KOSTANJA
Za težave z razširjenimi venami, vnetjem ven, krčnimi žilami, ozeblinami, revmi.
KEMIJA V HIŠI - DOMAČI RECEPTI ZA ČIŠČENJE
NARAVNA ČISTILA – dobra in preizkušena
V današnjih časih, ko se vedno bolj poudarja skrb za okolje in kako nas stiska recesija, je pravi čas, da posežemo po starih, a preizkušenih »naravnih čistilih«. Spomnim se, kako mi je mama pripovedovala, da so belili laneno platno z bukovim pepelom, da so sončili platno na soncu, da so kuhali milo in da je skrbela za čistočo, v težkih časih, z doma narejenim kisom in sodo bikarbono. Pobrskala sem po zapiskih, člankih in našla nekaj receptov, katere sem preizkusila in dobro so se obnesli.
- PEPEL ZA PRANJE
Vse več ljudi se greje z drvmi. Zakaj ne bi pepel koristno uporabili. Presejemo 3 kg pepela, damo v vrečko iz blaga in vložimo v lonec z 10 litrov vode, zavremo. Vre naj približno 30 minut. Ko se ohladi, tekočino odlijemo v steklenice. Pepel spravimo in ga uporabimo za čiščenje umivalnikov, wc školjk, steklenic .. Za pranje v pralnem stroju uporabimo 1 liter tekočine. Paziti moramo le na to, da pepel večkrat prežgemo, torej, da ga pustimo v peči nekaj dni, da ne bo na tkanino deloval preveč agresivno. Naj dodam še, da je bukov pepel čudovito sredstvo za zatiranje uši na vseh rastlinah, dober za kompost in vrtno zemljo.
- SODA BIKARBONA
Da perilo ostane belo in mehko, dodamo pranju 1 žličko sode bikarbone. Sodo lahko uporabite za čiščenje vodnega kamna – za umivalnike, školjke, banje,.. lahko jo uporabimo v pomivalnem stroju, z njo si lahko očistimo zobe .. Če uporabljate sodo, vam bosta pralni in pomivalni stroj hvaležna ;) saj jih boste ubranili pred vodnim kamnom.
Ne prestrašite se cene sode, v trgovini dobrega soseda, naj vam zaupam, da je pol kilograma sode v Eurospinu 0,65€ in taka količina vam zadošča za cel mesec.
- KIS
Vem kaj boste dejali, kis smrdi. Ali ste kdaj pomislili, kako škodljiva so odišavljena čistila, za vaša dihala, katera uporabljate sedaj. Da ne zapišem, kako uničujejo vašo kožo, sluznico, predmete ki jih čistite in na koncu še naravo. Kis je naravno čistilo, ki vas ne bo zastrupil, a zelo lepo očistil vse steklene površine, lesene, keramiko… Pripravite si mešanico, pol kisa (najcenejšega, ali če ga naredite kar sami doma) pol vode, ga namestite v razpršilko, vzamete še staro kuhinjsko krpo in že ste poceni in dobro oboroženi za čiščenje.
- ČISTILO IZ OTROBOV
Čistilo pripravimo iz drobno mletih otrobov, tako drobno zmletih, da so kot prašek. Otrobi res ne raztopijo maščob, pač pa jo vežejo nase. Ker je čistilo naravno, ga na koncu lahko zavržemo v kompost. Prašek iz otrobov nanesemo na suho umazano posodo, podrgnemo in odstranimo. Uporabimo lahko hladno vodo, če pa vode nimamo posodo samo obrišemo. Zažgano posodo z otrobi razmastimo, odmočimo in nato očistimo. Če pomivamo v pomivalnem stroju vso posodo razmastimo z otrobi, položimo obrisano posodo v pomivalni stroj in poženemo hladno splakovanje. Seveda dodamo sodo bikarbono za večji sijaj in odstranjevanje vodnega kamna. Suhi otrobi so čudovito sredstvo za čiščenje mastnih steklenic!!!
Na vsa čistila se je potrebno navaditi, tako kemična, kot tudi narava. Z večkratno uporabo si pridobimo izkušnje in nova spoznanja. Vsa navedena čistila so prijazna ljudem, ki imajo alergijo, saj ne dražijo kože in se brez vsakih pomislekov lahko spustijo v naravo.
Naj na koncu zapišem še, da so agresivne reklame, ki nas obkrožajo na vsakem koraku (časopisi, plakati, radio, tv..) naredile svoje. Če samo pomislimo, koliko nevarnih čistil, uporabimo v gospodinjstvu, ter, da se vsa ta čistila zlijejo v vodni krog, ki je zaključen na našem planetu – potok, reka, morje, zrak, dež, voda ….
Da ne omenimo, koliko denarja nam iz denarnic izvabijo reklame, ki obljubljajo nemogoče.
Medij vse prenese narava, naše zdravje in naši žepi, žal ne!
- ubija plevel (čisti kis našpricamo po plevelu, dokler se ne posuši)
- ubija travo med tlakovciž
- Poveča kislost tal
- preganja mravlje
- čisti krom
- odstranjuje smrad s psov (namažemo in speremo)
- Odganja mačke
- za čiščenje tal (250ml kisa v 7,5 litrov vroče vode)
- osveži uvelo zelenjavo, ki jo namočimo v liter vode v katero dodamo 2 žlici kisa)
- omili čebelji in meduzin pik
- lajša sončne opekline
- mehča lase (v vodo za izpiranje damo kis)
- mehča perilo
- odstranjuje vodni kamen
- pomirja suho in srbečo kožo (dodati kis v kopel)
- pomaga proti prhljaju (zmešaj 2 žlici jab. kisa, 2 žlici vode, 2 žlici olivnega olja - vtremo v lasišče, pustimo in speremo=
- dezinficira odtoke in školjke
- čisti keramiko v kopalnici
- odstrani vonj čebule s kože
- čisti in razkuži kuhinjske dile, posode za kruh, plastične posode, kozarce, pomivalni in pralni stroj, pečico
- čisti grelce vode, parni likalnik
- čisti očala, likalnik - ploščo,
- topi rjo z vijakov in drugih kovinskih predmetov, čisti mrežice v pipah
- odstrani madeže, odstrani vonj po dimu iz oblačil
- poživlja telo (1 žlica jabolčnega kisa v kozarec tople vode, dodaj med in popij)
ZA ODPORNOST
Eno ingverjevo korenino naribamo, dodamo sok iz pol kg limon in pol litra medu. Zmešamo v stekleni posodi z leseno žlico in natočimo v steklen kozarec. Hranimo v hladilniku. Vsak dan popijemo en »štamperle« tega napitka. Pije se od oktobra do maja (po želji).
PROTI DEPRESIJI IN NESPEČNOSTI
pred spanjem popijemo sok ene limone, oslajen z medom ali sladkorjem in razredčen z vodo
LIMONE ZA VSAK DAN
PROTI SRČNIM OBOLENJEM IN ZA KREPITEV
ODPORNOSTI ORGANIZMA
v litrsko steklenico nalijemo sok treh limon, dodamo žličko morske soli, dolijemo vodo in pretresamo, dokler se tekočina ne speni. Vsak dan jemljemo žličko te tekočine.
PROTI VISOKEMU KRVNEMU PRITISKU
zjutraj pred jedjo pijemo limonin sok z 10 g kvasa v kozarcu vode pol kg limon zmeljemo v strojčku, zmešamo s pol kg sladkorja in pustimo vse skupaj, naj stoji 10 dni. Vsako jutro vzamemo na tešče žličko te zmesi
PROTI TEŽAVAM S PLJUČI
200 g medu zmešamo s sokom dveh limon. Jemljemo trikrat dnevno po 1 žličko zmešamo 250 g limoninega soka, 250 g olivnega olja in 250 g sladkorja - pred jedjo vzamemo 2 žlički te mešanice
PROTI GRIPI, VNETJIH V USTNI VOTLINI IN PREHLADU
v kozici segrevamo tri limone, dokler se ne zmehčajo, potem izcedimo sok iz njih in ga zmešamo z dvema žličkama medu in 1 žličko konjaka, nato pa dodamo pol litra vroče vode. Pijemo toplo, 5 do 7 večerov zaporedoma, ležati pa moramo na topleM
proti vnetjih v ustni votlini je zelo primerno:
z močnim kamiličnim čajem z veliko limoninega soka izpiramo usta večkrat na
dan večkrat grgramo limonin sok, razredčen z vodo
PROTI KURJIM OČEM IN ŽULJEM
košček limone damo na vato in pritisnemo na žulj ali na kurje oko ter pustimo tako čez noč. To naredimo nekaj večerov zapored. Preden damo košček limone na kurje oko, si umijemo noge v topli vodi in kurje oko nekoliko postrgamo z nožem
PROTI ZASTRUPITVAM
pijemo limonado iz 4 ali 5 limon z vodo, v kateri raztopimo glino
PROTI MASTNIM LASEM
blagemu šamponu za umivanje las dodamo sok polovice limone (za enkratno umivanje).
ZA POMLADITEV, REGENERACIJO CELIC, VITALNOST IN DOLGO ŽIVLJENJE
izcedimo sok 10 limon, dodamo 10 strtih česnovih glavic in šopek peteršilja. Vse skupaj dobro zmešamo in vzamemo žličko mešanice pred vsakim obrokom hrane (zajtrkom, kosilom in večerjo), dokler ne porabimo vse mešanice
PROTI DEPRESIJI IN NESPEČNOSTI
pred spanjem popijemo sok ene limone, oslajen z medom ali sladkorjem in razredčen z vodo
PROTI VNETEMU ŽIVCU
izcedimo sok iz ene limone, ga nekoliko osolimo ter z njim prepojimo košček gaze ali čisto krpico. Položimo jo na prizadeti živec in prevežemo s suho krpo
PROTI PIKOM IN ZA ODVRAČANJE INSEKTOV
pike močimo z limoninim sokom, insekte pa odganjamo tako, da se s tem sokom namažemo
ZA ČIŠČENJE OBOLELIH JETER IN ZA RAZSTRUPLJANJE ORAGNIZMA
zvečer razrežemo 3 limone in jih prelijemo s 300 do 400 g vrele vode, tako da jih prekriva. Tekočino popijemo zjutraj pred jedjo na 150 g vode dodamo žličko medu in sok ene limone. Popijemo naenkrat.
Oddaje na TV in literatura
FOTO GALERIJA - ŠTUDIJSKEGA KROŽKA
22.2.2011
Povezave
- Skupaj za zdravje človeka in narave
- Ivan Maršič
- Moj EKO svet vredno ogleda
NAZAJ
Želim dodati članek | | Spisek internetnih strani | | www.bitnje.si | | Peskovnik |