Nasveti:Zdravo zivljenje Doma izdelan pralni prasek

Iz BitnjeWiki
Skoči na: navigacija, iskanje

povzeto iz naslova

Ko začnemo izdelovati domača čistila kmalu ugotovimo, da kemikalije in ostale snovi, ki jih kupimo, lahko uporabimo na različne načine. Tako lahko iz pralne sode (natrijev karbonat) in domačega mila naredimo čisto pravi pralni prašek.

Vsebina

Domači pralni prašek v suhi obliki - preprosto

Potrebujemo:

Vsakega damo eno žlico v pralni stroj. Če je perilo bolj umazano, dodamo še eno žlico pralne sode.

Pralno milo kupimo ali naredimo po navadni recepturi tako, da v celoti nevtraliziramo NaOH in ne dodamo še malo olja, kot je v navadi za kozmetična mila (kopanje, umivanje rok, ..). Najbolje je, da naredimo kakšno kilo ali dve takega mila, ki ga potem lahko uporabimo za izdelavo praškov in tudi kozmetičnih mil. Jaz sem iz čistega olivnega olja izdelal 1,5 litra "castille" mila, ki ga zdaj veselo uporabljam za praške in izdelavo tekočih mil za umivanje in dezinfekcijo rok.

Domači tekoči pralni prašek - gel

Za 1,5 litra gel praška rabimo:

Boraks lahko izpustimo, oziroma nadomestimo s pralno sodo. Je pa super, če je zraven, ker je dober oksidant. Če je uporabimo lahko tudi sodo bikarbono.

Postopek:

V posodo damo vročo vodo (0,5 litra), v katero stresemo naribano milo. Malo segrevamo, vendar voda ne sme zavreti. Ko se milo že malo stali, vzamemo palični mešalnik in vse skupaj zmiksamo v gosto - tekoče milo. Do tukaj je postopek enak kot za izdelavo tekočega mila. Nato v tekoče milo stresemo sodo in boraks ter malo mešamo, da se soli stalijo. Ugasnemo plin. Nato pripravimo plastenko za naš prašek (1,5 litra), najbolje od starega gel praška. Zlijemo naš zvarek noter in do vrha dolijemo vrele vode. Zapremo plastenko in malo pretresemo. Plastenko pustimo vsaj 24h, da prašek gelira. Presenečeni boste, kako bo prašek podoben praškom iz trgovine. Lahko se zgodi, da nastanejo v prašku zgoščeni kosi praška, vendar samo v primeru uporabe specifičnih mil. Pri mojem rastlinskem milu nastane homogena gelirana masa - PREIZKUŠENO.

Da bo imel vaš prašek aromo, dodajte 10-20 kapljic vam všečnega eteričnega olja. Za dezinfekcijski učinek uporabite olje čajevca ali evkaliptusa.

DOZIRANJE:

Verjetno bo 60ml zadosti za eno pranje. Če je kaj zelo umazano, raje prej malo namočite ali pa v prašek dodajte še malo vodikovega peroksida (1 dcl 3% raztopine v 1,5 litra).

CENA:

neverjetnih 2c na pranje. Cene boljših praškov se gibljejo okoli 30c na pranje, tako da se da z domačim praškom prihraniti kakšen evro, malo pa tudi pri zdravju in okolju.

MODIFIKACIJE:

Ko delate prašek za belo perilo, dajte po 24h obvezno zraven vsaj še 1 dcl 3% vodikovega peroksida. Peroksid v tej količini lahko dodate tudi v ostale praške, brez skrbi za škodo oblačilom. Gre za male količine čistega peroksida, ki se v pralnem stroju razredči z 50 litri vode.

Domači gel lahko v začetni fazi vaše transformacije mešate s praški iz trgovine. Tako bo vaš gel avtomatsko pridobil aromo klasičnega praška. Za mehčanje vode dajte v prostor za mehčalec 1dcl alkoholnega kisa (Lidl, 95c/liter). Oblačila NE bodo imela vonja po kisu, ne bodo pa trda, ker bo voda zmehčana s strani ocetne kisline v kisu.

Recept za "domači" pralni prašek in mehčalec perila

Čas priprave 10 minut

Potrebujemo:

Priprava:

Segrejemo 1 liter vroče vode, vanjo nastrgamo milo in dodamo sodobikarbono. Pomešamo. Ko se shladi dodamo eterično olje in prelijemo v steklenico (bolje se je obnesla plastenka, ker je v steklenici gelpostal pretrd, očitno s steklom reagira drugače). Pustimo vsaj par dni, potem uporabljamo kot kupljeni gel prašek za perilo. Perilo je čisto, dišeče in mehko.

Strošek 1 litra je okoli 50 centov in zadostuje za okoli 15 pranj 5 kg perila. Skratka bolj okolju prijazno, ceneje, pa še diši, kakor si želiš!

Kje dobit sestavine?


NAZAJ

Želim dodati članek | Spisek internetnih strani | www.bitnje.si | Peskovnik
Osebna orodja
Imenski prostori
Različice
Dejanja
Navigacija
notranje povezave
obvestila
Pripomočki