Novice:Zdravo zivljenje
Vrstica 118: | Vrstica 118: | ||
==Povezave== | ==Povezave== | ||
*[http://www.marsic-sp.si/c.php Ivan Maršič] | *[http://www.marsic-sp.si/c.php Ivan Maršič] | ||
+ | |||
+ | <Br>[[Novice:Zdravo zivljenje|NAZAJ]] | ||
{{KS footer}} | {{KS footer}} | ||
[[Kategorija:KS]] | [[Kategorija:KS]] |
Redakcija: 11:55, 23. februar 2011
Vsebina |
Predvidene delavnice
Spoštovane krožkarce in krožkarji
v veliko veselje mi je bilo druženje z vami. Meni je čas, v torek, neverjetno hitro minil. Upam, da ste tudi vi uživali.
Kot sem predvidevala ste resnično zakladi znanja. Kaj vse imate še skrito, bomo videli v naših naslednjih druženjih, ki bodo:
- TOREK 22.02. OB 17. URI si bomo izmenjali recepte, znanja, prisluhnili Pavli in Franciju, se pogovorili kako bomo zbirali nasvete, ... mogoče bom prinesla dobro novico, katero pričakujem v teh dnevih.
- TOREK 01.03. ob 17. uri se nam bo pridružila Vlasta iz CTRP. Pripravlja nam kratko predavanje na temo zdrav duh v zdravem telesu. Sledi debata.
- ČETRTEK 03.03. ob 17. uri se nam bo pridružil g. IZTOK iz EM Tehnologije. Če nas bo več kot 20 slušateljev bomo deležni brezplačnega predavanja in veliko koristnih nasvetov. Zato vas že sedaj pozivam, da obvestite vse, ki se zanimajo za kompostiranje in zdrav način življenja, da se nam pridružijo.
- TOREK 08.03. ob 17. uri pride med nas MONIKA BRINŠEK biodinamičarka, ki nam bo prestavila vse skrivnosti uporabe naravnih čistil v stanovanju in opozorila na kemijo v stanovanju
- TOREK 15.03. OB 17 URI ponovno pride MONIKA, ki bo predstavila uvod v BIODINAMIKO in setveni koledar Marije Thun.
- TOREK 22.03. in 29.03. OB 17 URI bomo klepetali in delali povzetke, zbirali gradiva, nannja .... in poizkusili sestaviti knjižico, ki bo uporabna za širši krog ljudi, mogoče naredimo celo kakšen uporaben izdelek, ki bo vreden večje izdaje. NIKOLI NE RECI NIKOLI.
Kot sem vam dejala na začetku, vsi skupaj bomo oblikovali naša srečanja. Zato vse kar vas zanima, kar želite podati, vedeti .... sporočite, zabeležite, vprašajte, .... kajti le tako bomo lahko zadovoljili vsem nam. (Marjana prinesi recept za ognjičevo kremo)
Rada bi vas še enkrat opomnila, da bomo prihodnji teden prisluhnili Pavli in Franciju, ki sta očitno pristna "kruharja", in nam bosta poleg teorije tudi praktično prikazala mletje žit. Verjetno imata na zalogi kar nekaj koristnih nasvetov in receptov. Zato vljudno vabljeni.
Pa še to 17. in 18.02. sta dneva, ko lahko narahlo prekopljemo vrt, tako odpremo pore in spodbudimo rast VSEGA ZELENJA - TUDI PLEVELOV, 01. in 02.marca pa zadevo ponovimo in takrat pa je ugodni čas, da ZAMORIMO VSE KAR JE PRIČELO Z RASTJO. Vem, da je ravno padel sneg. A mogoče ne bi bilo slabo poizkusiti. Jaz se bom dela lotila jutri.
Bodite zdravi in na videnje v torek.
Lp, Tatjana
Recepti
VITAMINSKA SOLATA
Potrebujemo:
- sveže zelje.
- zeleno (ali pisano ali rdečo) solato,
- korenček,
- vloženo koruzo,
- pločevinko vložene tunine,
- feta sir,
- lahko kuhano jajce in
- sončnična in bučna semena.
Za preliv:
- jogurt,
- sol,
- začimbe (origano, poper, peteršilj, baziliko …),
- kis.
Solato operemo in natrgamo. Zelje operemo in narežemo na rezance. Korenček ostrgamo in
naribamo.
Sestavine naložimo v skledo. Najprej damo solato, nanjo zelje in korenček, potresemo s koruzo. Tunino odcedimo in koščke naložimo v skledo, dodamo še feta sir, narezan na koščke.
Pripravimo jogurtov preliv. V manjšo skledico nalijemo tekoči jogurt in vanj z metlico zamešamo sol, zelišča (po okusu) in malo kisa.
Prelijemo solato in potresemo z nastrganim jajcem. Lahko potresemo še s sončničnimi ali bučnimi semeni.
Moja solata je vsakič drugačna, odvisno od tega, katere sestavine imam v hladilniku. Včasih dodam drugačen sir, še kakšni drugo zelenjavo (papriko, kumarice …). V preliv nikoli ne dodajam ne majoneze in ne olja. Solate nikoli ne mešam, saj preliv pride do vsake sestavine, se pa tudi premeša, medtem ko jemo.
Solata prija ob različno pripravljenem krompirju, lahko pa tudi ob koščku kruha ali kot samostojna jed.
NADEVANI KROMPIRJI
Za štiri osebe potrebujemo:
- 300 g zmrznjene špinače,
- 800 g velikih krompirjev,
- Sol,
- 1 čebula,
- 40 g sončničnih semen,
- 200 g mladega sirčka (skute),
- poper,
- 150 g sira (gaude),
- maslo za pekač.
Špinačo odtajamo. Krompirje temeljito skrtačimo pod tekočo vodo in v olupkih skuhamo v osoljenem kropu. Čebulo olupimo in sesekljamo. Sončnična semena prepražimo v ponvi brez maščobe, da svetlo porumenijo. Vzamemo jih iz ponve.
V ponvi segrejemo maslo in prepražimo čebulo, da postekleni. Dodamo špinačo in jo v pokriti ponvi dušimo na majhni temperaturi. Solimo popopramo, primešamo sirček in sončnična semena.
Krompirje olupimo in podolžno prerežemo. Vsako polovico nekoliko izdolbemo z žličko. Izdolbeno sredico primešamo špinači. Dobimo nadev.
Krompirje nadevamo z nadevom. Zložimo jih v pomaščen pekač in jih potresemo z naribanim sirom. Pečemo v ogreti pečici pri 200 0C 20 minut.
Ponudimo s sezonsko solato.
KROMPIR IZ PEČICE
Za eno osebopotrebujemo:
- 3 ali 4 krompirje,
- maslo,
- zelišča.
Krompir s krtačko temeljito očistimo in operemo pod tekočo vodo. Po dolgem ga prerežemo. Na pekač, obložen s papirjem za peko, naložimo krompirjeve polovice. Na vsako polovico damo košček masla in posujemo zelišča. Pečemo približno 40 minut v ogreti pečici na 200 0C.
K tako pripravljenemu krompirju tekne skuta ali kisla smetana.
BANANINO – JOGURTOV NAPITEK
Za eno osebo potrebujemo:
- 1 banano,
- 2 dl navadnega jogurta in
- žlico medu.
Sestavine damo v mešalnik (jaz uporabljam magic bullet), dobro premešamo in nalijemo v steklen kozarec. Napitek je lahek in izredno prijetnega okusa.
RULADA PO MOJE
Sestavine:
- 5 (ali 6) jajc,
- 12 dag sladkorja,
- 1 vanilijev sladkor
- 10 dag moke,
- marmelada,
- sladkor v prahu za posipanje.
Iz beljakov stepemo čvrst sneg, dodamo sladkor in vanilijev sladkor. Močno stepemo in dodamo rumenjake ter spet močno stepemo. Moko primešamo na najnižji hitrosti.
Na pomaščen pekač namažemo biskvitno zmes in pečemo pri 180 0C 6 do 8 minut. Pripravimo svež kuhinjski prtič in ga razgrnemo, nanj zvrnemo pečen biskvit, odstranimo ga s pekača in ga takoj s prtičem zavijemo. (Ko imam pekač obrnjen na prtiču, ga z mokro krpo premažem, da biskvit odstopi. Malo še pomagam z desertnim nožičem.) Pustimo, da se ohladi.
Biskvit odvijemo in ga namažemo z marmelado ter zavijemo v lepo rolo. Potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo na rezine.
Oddaje
Foto-galerija
22.2.2011
Povezave
NAZAJ
Želim dodati članek | | Spisek internetnih strani | | www.bitnje.si | | Peskovnik |