Tekčeve jaslice Tržič

Iz BitnjeWiki
Skoči na: navigacija, iskanje

Jaslice je izdelal Jožef Ribnikar, rojen 1902 v Tržiču. Figure je delal iz lipovega lesa in jih postavil na večji prostornini sobe. Njih lepota je kmalu privabila ljudi, ki so jih vsako leto v vedno večjem številu hodili gledat. Kmalu so postale znamenite in poznane vse naokrog. V letu 2000 pa je njegov sin, akademski kipar Vinko Ribnikar dodelal jaslice in jih na novo idejno oblikoval, tako da je njihov izgled še lepši. Postavljene so v galeriji Ribnikar v Tržiču.

Jaslice postajajo vsako leto bolj poznane tako v Tržiču kot tudi po vsej Sloveniji. Ogledat si jih pridejo v velikem številu ne samo Tržičani, temveč tudi obiskovalci iz ostalih krajev Gorenjske, pa tudi iz Štajerske, Dolenjske, Notranjske, Primorske in Prekmurja. Iz bolj oddaljenih krajev organizirajo kar izlet z avtobusi. Tako da smo v zadnjem letu našteli kar 3.000 ljudi, ki so si prišli ogledat jaslice.

V jaslicah so nekatere figure tudi gibljive: pastirji hodijo, Marija ziblje, pastir seka drva, angeli krožijo nad štalico, pastir črpa vodo in še več drugega gibanja. Mehanika je v domiselno izpeljani konstrukciji, z različnimi kolesji, vzvodi, ki povzročajo gibe.

V januarju leta 2002 bo minilo 100 let od rojstva Jožefa Ribnikarja, ki je za te jaslice izdelal lesene figurice v velikosti 25 cm in jih tudi postavljal od leta 1935 vse do svoje smrti v letu 1970.

Ko je bila v letu 2000 odprta Galerija družine Ribnikar, je njegov sin Vinko Ribnikar, akad. kipar, izdelal nove dele jaslic, kot nadaljevanje očetovega dela, za kar zasluži posebno priznanje. Poleg jaslic imata v galeriji sin Vinko in hčerka Marica Šmid, ki sta podedovala od očeta nadarjenost za likovno umetnost, razstavljene kipe in slike. Vsako leto poskrbimo, da je v galeriji kaj novega.

Jaslice postavlja in jih tudi predstavi Daniel Zupan, mož Jožefove druge hčerke Silve, ki je zelo navdušen jasličar. V primeru njegove odsotnosti pa člani njegove družine.


Želim dodati članek | Spisek internetnih strani | www.bitnje.si | Peskovnik
Osebna orodja
Imenski prostori
Različice
Dejanja
Navigacija
notranje povezave
obvestila
Pripomočki