Prosti spis: Bitnje

Iz BitnjeWiki
Skoči na: navigacija, iskanje
Kmečka hiša

Bitnje pri Kranju predstavljajo tri vasi, štiri kilometre oddaljene od Kranja. Leži na severnem delu Sorškega polja ob cesti Kranj - Škofja Loka ter ob železnici, ki vodi iz Kranja preko Sorškega polja do Medvod. Na JZ delu se lahko vzpnemo na škofjeloško hribovje, ki ga sestavlja več turističnih točk.

Bitnje so Zgornje, Srednje in Spodnje. Največje so Zgornje, najmanjše pa Spodnje Bitnje. Najbližje Kranju so Zgornje Bitnje, Srednje in Spodnje pa se vrstijo proti Škofji Loki.

V Bitnjah živi 2067 prebivalcev, od tega 1049 žensk in 1018 moških. V Zgornjih Bitnjah živi 1200 prebivalcev, v Srednjih okoli 500, v Spodnjih pa 300 prebivalcev. Nekateri prebivalci so zaposleni v domačem kraju, zelo veliko pa se jih vozi na delo v Kranj, Škofjo Loko, Ljubljano in drugam.

Bitnje postajajo razvita osrednjeslovenska vas, saj je tu veliko trgovin, obrtnikov - mizarji, kovinarji, steklarji, avtomehaniki, tiskarji, veliko je tudi gostinskih podjetij - pizzerije, kitajska restavracija. Bitnje obdajajo velika kmetijska zemljišča, saj je v Bitnjah veliko kmetij. To so največ polja, travniki in gozdovi. Kmetje spomladi sadijo krompir, koruzo, pšenico, sončnice ter ostale poljščine - zelenjavo.

V kraju je več javnih zgradb: vrtec, zobozdravstvena ambulanta, gasilski dom, kjer so tudi prostori KS - katere predsednik je Boris Oblak - z dvorano in knjižnico.

Slovita romarska cerkev v Crngrobu

Na Sorškem polju v Bitnjah stoji znamenita cerkev sv. Uršule, ura hoda iz Zg. Bitenj pa nas vodi do znamenite romarske cerkvice v Crngrobu iz 13. stol.. Znamenitost je tudi to, da so Bitnje tipična obcestna vas. To pomeni, da imajo obcestne hiše posestvo vzdolž gospodarskega poslopja.

V četrtem razredu napisala petošolka Lara Oblak


Želim dodati članek | Spisek internetnih strani | www.bitnje.si | Peskovnik
Osebna orodja
Imenski prostori
Različice
Dejanja
Navigacija
notranje povezave
obvestila
Pripomočki