Novice:Dvoriscni sejem

Iz BitnjeWiki
Skoči na: navigacija, iskanje

Dvoriscni sejem web.jpg


Vabilo tudi na Facebook-u.

Vsebina

Foto-galerija

Objave v medijih


Prvi domači dvoriščni sejem - Gorenjski glas

Bitnje - Pri Krajevni skupnosti Bitnje so se v organizaciji studia Oreh in KUD Bitnje odločili, da s pomočjo vaških društev pripravijo prvi dvoriščni sejem. Domačine so pozvali, da naj z označevalno tablo ob cesti (dobijo jo v KS oz. društvih) obvestijo mimoidoče, da nekaj ponujajo ali prodajajo. Tako se bodo znebili predmetov, ki jih ne rabijo, in kupili (dobili) tisto, kar potrebujejo. Kot pravi Andrej Zalokar, ki se je za podobno akcijo odločil tudi že sam, je bila njegova izkušnja fantastična, saj je oddal vse, česar ni potreboval. Akcija, na katero vabijo vse, pa ni namenjena le skrbi za okolje ter izmenjavi predmetov, ampak naj bi se prek nje sosedje bolje spoznali in družili. »Dovolj imamo slabih novic in tarnanja, zato menimo, da je prišel čas za dobra dejanja in ukrepanje,« dodajajo v Bitnjah in na prvi dvoriščni sejem vabijo že to soboto in nedeljo (18. in 19. aprila), nato pa znova 9. in 10. maja ter 30. in 31. maja.

Novica prekopirana iz Gorenjskega glasa - petek, 17. april 2009. Virtualna izdaja Gorenjskega glasa.

Koristno druženje na dvoriščih - Gorenjski glas

V Bitnjah so konec tedna pripravili prvi dvoriščni sejem, sosedje pa so si izmenjali marsikaj, kar je bilo enemu v napoto, drugi pa si je že dolgo želel.


Andrej Zalokar in sosedje so na vrt postavili mize z njimi nekoristnimi stvarmi in v nekaj urah so bile skoraj prazne. FOTO GG

Bitnje – Kljub aprilskemu vremenu, ko je nekaj časa sijalo sonce, še več časa pa padal dež, so minulo soboto in nedeljo v Bitnjah pripravili prvi dvoriščni sejem. »Ideja za tak sejem se je porodila zelo spontano, morda je bila vzrok tudi »gorenjska žilica«. Po smrti staršev sem namreč iz njunega stanovanja dobil veliko različnih predmetov, ki jih sam večino nisem potreboval, škoda pa se mi je zdelo, da bi vse končalo v smeteh. Ker sem tudi ekološko toliko ozaveščen, da doma že nekaj časa ločujemo odpadke, sem pomislil, da ne bi z zase neuporabnimi predmeti onesnaževal naravo, namesto da bi jih kdo koristno uporabil. Tako sem se eno od lepih sobot spomnil in na vrt postavil mizo z napisom, da podarim vse, kar je na mizi. Rezultat me je presenetil, saj so naključni mimoidoči pobrali prav vse, kar sem razstavil, jaz pa sem se znebil stvari, ki jih nisem potreboval,« je o ideji za akcijo povedal Andrej Zalokar iz Srednjih Bitenj, ki je za dvoriščni sejem navdušil tudi sosede, odgovorne v Krajevni skupnosti, in vaška društva. »Zlasti ženske pri KUD so navdušeno sprejele idejo o sejmu, saj so tudi same že podobno razmišljale, nikoli pa niso imele korajže, da bi akcijo izpeljale. Treba je vedeti, da je marsikoga sram, da bi oddajal stare stvari, saj tako razstaviš tudi del svoje zasebnosti,« tudi pravi Andrej Zalokar, ki se v svojem podjetju ukvarja z marketingom.

»Naredili smo letake, označevalne table, razmišljamo pa tudi, da bi skozi sponzorje dobivali denar za delo krajevne skupnosti. Akcijo smo šele začeli, idej je ogromno. Pogoj pa je, da sejem poteka na zasebnih zemljiščih, saj si v vas ne želimo kramarjev ali da bi katera od javnih površin postala odlagališče smeti,« dodaja Andrej Zalokar, ki je imel od akcije tudi sam že koristi, saj je pri sosedu našel kaseto, ki jo je že dolgo iskal, pa tudi sod za vino, ki ga bo uporabil za izdelavo kisa. »Sosedje smo naenkrat odkrili, da imamo stvari, ki so za nas nekoristne, drugim pa pridejo še kako prav. Začeli smo se tudi več pogovarjati in družiti, kar je tudi ena od dobrih strani sejma,« razmišlja Zalokar in tako domačine kot obiskovalce iz okolice vabi, da se udeležijo novih sejmov, ki bodo v Bitnjah 9. in 10. ter 30. in 31. maja.

Novica prekopirana iz Gorenjskega glasa - sreda, 22. april 2009. Virtualna izdaja Gorenjskega glasa.

Ista novica je bila objavljena tudi v prilogi Gorenjskega glasa - Kranjski glas april 2009 - številka 4 na strani 14.

V Bitnjah dvoriščni sejem - Radio Sora

Krajani Bitenj bodo ta konec tedna pripravili prvi dvoriščni sejem. Kakšen je njegov namen pa pobudnik Andrej Zalokar, ki je tovrstno akcijo najprej preizkusil na lastnem dvorišču.

Posnetek.

Kdaj se bo sejem odvijal in kje se lahko prijavite?

Posnetek.

Novica prekopirana iz Radia Sore - 17.04.2009.

Dvoriščni sejem - Radio Kranj

V Bitnjah bodo jutri pripravili prvi dvoriščni sejem, na katerem bodo lahko sodelovali prav vsi krajani pa tudi naključni obiskovalci od blizu in daleč. Pomlad je namreč čas pospravljanja in splošnega čiščenja dóma in okolice, na sejmu pa si bo moč izmenjati marsi kaj. Idejni vodja projekta ANDREJ ZALOKAR pravi, da ga je ideja o sejmu prešinila v trenutku, ko je pospravljal hišo, stojnico pa je enkrat že postavil na svojem dvorišču. Pravi, da tudi tokrat – ko bo sejem veliko širši –pričakuje podoben odziv – najprej nekaj sramežljivosti, nato pa navdušenje. Dvoriščni sejem bo jutri in v nedeljo, če bo slabo vreme pa prihodnji konec tedna. Ponovili ga bodo še dva konca tedna v maju.

Novica prekopirana iz Radia Kranj - 17.04.2009.


Želim dodati članek | Spisek internetnih strani | www.bitnje.si | Peskovnik
Osebna orodja
Imenski prostori
Različice
Dejanja
Navigacija
notranje povezave
obvestila
Pripomočki