Kulturno umetniško društvo Bitnje

Iz BitnjeWiki
Skoči na: navigacija, iskanje

Že nekaj let je minilo od prvih začetkov delovanja Kulturno umetniškega društva Bitnje.

Vsebina

Pred ustanovitvijo

Novoletna obdaritev otrok

Leta 2003 se je med nekaj prostovoljci porodila zamisel, da bi nekaj naredili za svoj kraj. Svoje ideje smo sprva začeli uresničevati v okviru krajevne skupnosti Bitnje, pod imenom Odbor za kulturne dejavnosti.

V prostorih KS Bitnje v gasilskem domu, smo pripravili prvo novoletno obdaritev otrok ter se začeli srečevati v krožkih: ženskem ustvarjalnem krožku (ki je potekal vsak četrtek), pravljičnem krožku (za otroke vsak drugi četrtek), ustvarjalnih uricah za otroke (vsak drugi petek) in bralnem krožku Sorško polje (vsako drugo sredo). Od 2. oktobra 2007 pa deluje tudi študijski krožek Vezenje in kvačkanje. Glede na pozitivni odziv pri krajanih in glede na potrebe informiranja, smo štiri krat letno začeli izdajati krajevno glasilo Informator.

Ustanovitev leta 2004

Potrebe po druženju so se širile in ideje so rasle kot gobe po dežju. Vse to je pripeljalo do ustanovitve Kulturno umetniškega društva Bitnje, ki je ugledalo luč sveta spomladi leta 2004. Pripravili smo nov program in si za cilj postavili povabiti v svoje okrilje čim več krajanov vseh generacij. V ta namen smo v sodelovanju s KS Bitnje, ki nas je finančno podprla, ter gasilci PGD Bitnje, ki so nam in še nudijo streho nad glavo ter varovanje, pripravili novoletno obdarovanje otrok s prihodom dedka Mraza, prireditev Prihod pomladi, otroško veselico Direndaj ter pripeljali gledališko predstavo. Žal je bila predstava le ena, ker za take stvari nimamo ustreznega prostora, druge prireditve pa so tradicionalno zaživele in jih prirejamo vsako leto.

Ustanavljanje novih krožkov

Leto 2005 smo ustanovili še en krožek – klekljarski krožek, ki je takoj zaživel, saj se je vanj takoj vključilo več kot petnajst žensk (ne le iz domačega kraja, pač pa tudi iz širše okolice Kranja in Škofje Loke).

Spomladi leta 2005 smo krožke in naše delovanje prvič predstavili na dvodnevni razstavi, potem pa s tem nadaljevali vsako pomlad.

Ne smemo pozabiti tudi na vsakoletni izlet, na katerega povabimo vse člane KUD-a in njihove bližnje. Izlet je vedno izobraževalno obarvan in se navezuje na delovanje naših krožkov, ki delujejo v okviru KUD-a.

Delovanje v KUD-u je živo, saj se razvija, rojeva in tudi umira. Vse s potrebami krajanov. V sezoni 2006/2007 smo doživeli porast obiska klekljaric, saj se je vsako sredo zbralo kar petindvajset žensk. Žal pa je upadel pa je obisk na Ustvarjalnih uricah za otroke, zato smo krožek začasno opustili. Vzporedno smo na pobudo dveh članic, ki sta obiskovali študijski krožek Vezenje v Gorenjskem muzeju Kranj, pripravili nov krožek – študijski krožek Vezenje in kvačkanje, ki je takoj uspel, saj se je prijavilo dvajset vezenja željnih žensk.

Bralni krožek, ki smo ga leta 2004 s strahom ustanovili, je zaživel. In bralni virus, pobudnica v Sloveniji je ga. Manca Košir, se širi tudi v Bitnjah. Da je temu tako, je dokaz tudi številčnejši obisk knjižnice v Bitnjah, ki sicer deluje pod okriljem Osrednje knjižnice Kranj. Na krožku se vsakih štirinajst dni zbere po petnajst članov, obravnavamo novo knjigo in širimo svoje znanje in prijateljstvo. V krožku se nam vsako leto pridruži kakšen nov bralec, »stari« pa ostajamo, zvesti knjigam in prijateljstvu.

Knjižnica Bitnje

Lojze Zavrl

Ko smo ravno pri knjigah, naj omenimo našo vaško Ljudsko knjižnico, katere skrbnika sta ga. Mojca Mavec in njen oče g. Lojze Zavrl. Fond domačih oz. lastnih knjig ni velik, pomemben je podatek, da je knjižnica odprta vsak četrtek, ne glede na vreme in da ga. Mojca poskrbi, da si izposodimo katero koli knjigo. Da prav ste prebrali, katero koli, kajti knjižničarka, ki to delo opravlja poleg službe in z ogromno ljubezni do knjig, poskrbi, da bralci dobijo knjigo, ki jo želijo brati. Kako pomembna je knjižnica za naš kraj, pove podatek, da jo vsak teden obišče veliko število krajanov, od katerih je največ starejših in otrok, kajti knjižnica jim je s svojo bližino dostopnejša kot knjižnici v Stražišču in Kranju.

Bralni virus pa KUD Bitnje širi tudi med najmlajšimi. Vsakih štirinajst dni otroci s pravljičnimi junaki srečujejo na pravljičnih uricah. Poleg skrbno izbrane pravljice, ki se jih zagotovo zasidra v spominu, s seboj domov odnesejo tudi izdelek, ki ga po prebrani pravljici ustvarijo.

V zadnji sezoni otroci ustvarjajo tudi na mesečnih ustvarjalnih delavnicah, ki jih vodijo mlade moderatorke. Delavnice so dobro obiskane, teme za ustvarjanje pa preudarno izbrane.

Tudi starejši krajani lahko ustvarjajo na mesečnih ustvarjalnih delavnicah za odrasle, ki so prav tako novost letošnje sezone. Obisk delavnic je zelo velik, saj so teme posameznih delavnic skrbno izbrane.

Finančni problemi

Žal je naše delovanje kulturnega društva omejeno prostorsko in finančno. Vse zapisano organiziramo prostovoljno, trdno pa nam ob strani stoji krajevna skupnost, ki ima posluh za naše ideje. Dejavnosti se v večini odvijajo v kletnem prostoru GD, katerega v najemu ima KS in nam ga tudi brezplačno prepusti v uporabo. Razstave imamo v posebnem prostoru gostilne Strahinc, ki nam za ga velikodušno odstopi, prireditve med letom v gasilskem domu Bitnje, otroške veselice pa na otroškem igrišču v Spodnjih Bitnjah.

Kljub prošnjam in prijavam na javne razpise, žal vedno »pademo skozi rešeto«. Razen dobrih duš v vasi (beri nekaj podjetnikov), ki se še zavedajo, da je kultura pomembna za zbliževanje in druženje ljudi, ter prostovoljnih prispevkov članic, povsod naletimo na gluha ušesa. V letu 2007 smo dobili podporo s strani ASC, ki nam je na podlagi razpisa, dodelil nekaj sredstev, ki nam bodo olajšali delovanje krožkov.

Vendar ne bomo obupali. V veliko veselje in spodbudo so nam nasmejani obrazi udeleženk in udeležencev ter vedno večje število članov in članic. Še več, v bližnji prihodnosti se tudi našim krožkom kažejo boljši časi – možnost izgradnje prostorov, ki naj bi bili namenjeni nam – krajanom. Naj nam bo to vzpodbuda za nadaljnje delovanje.

Prireditve, ki so postale že tradicionalne

Novoletna obdaritev otrok starih od 2 do 7 let

Vse otroke osebno povabimo, jim pripravimo gledališko predstavo in jih presenetimo s čudovitimi knjižnimi darili, ki jih s seboj prinese dobri Dedek Mraz.

Prireditev Prihod pomladi

pripravimo v okviru krajevnega praznika. Prireditev je namenjena vsem krajanom, prav posebej pa smo pozorni na vse starejše krajane nad 80 let, ki jih osebno povabimo na prisrčno srečanje. Pripravimo kulturni program in pogostitev z domačimi dobrotami, ki jih pripravimo članice KUD. Ob koncu prireditve vsak prejme skromno darilce, ki ga prav tako izdelajo članice KUD.

Otroški Direndaj

pripravimo ob konci poletnih počitnic. Na otroško igrišče povabimo staro in mlado in se preko dneva zabavamo v različnih delavnicah in tekmovanjih.

Dvodnevna razstava

Ob zaključku sezone se vsi krožki predstavijo na dvodnevni razstavi, ki je iz leta v leto bolj obiskana in odmevna.

Izobraževalni izlet - ekskurzija

Konec vsake sezone organiziramo izlet – ekskurzijo, kjer povežemo prijetno druženje z obiskom muzejev in prireditev, ki se navezujejo na naše delo ter navezujemo stike z enako mislečimi po celi Sloveniji in širimo naše vedenje in prijateljstvo.

Po napisanem lahko zaključimo, da smo iz porodnih krčev rodili zdravo dete, ki se razvija in vsako leto hodi bolj pokončno, pridobiva znanje in širi svoje delovanje na vedno več področij. Verjamemo, da se bo naš otrok še naprej razvijal in postal razposajen pubertetnik.


ŠTUDIJSKI KROŽKI 2008/09

informacije: kud.bitnje@abakus.si

urnik: Informator in na spletni strani KS Bitnje

Bralni Krožek Sorško polje - Beremo z Manco Košir

Člani bralnega krožka Sorško polje, se zberemo vsako drugo sredo, ob 20. uri, kjer se pogovorimo o knjigi, katero smo prebrali (ali pa tudi nismo prebrali, včasih človek nima časa). Za osnovno predstavitev knjige poskrbi moderator. Skoraj vedno nas le-ta preseneti s kakšnim presenečenjem, ki se navezuje na vsebino knjige (hrana, pijača, glasba, drobna darilca..) Literaturo izberemo skupaj, na začetku leta. Mentorica Mateja in naša knjižničarka Mojca, pa poskrbita, da imamo na voljo dovolj knjig.


Krožek VEZENJE

Vsak drugi torek ob 17.30, se zbere več kot deset uka željnih žensk. Letošnja tema je GORENJSKI NAGELJ. Preteklo leto smo osvojile osnovne vbode, katere sedaj prenašamo na izdelke - prtiče. Mentorica Mateja in naša učiteljica nam potrpežjivo prenašata znanje in pod prsti se oblikujejo prave ročne umetnine. Svoja dela bomo predstavile na razstavi aprila 2009.


Krožek KVAČKANJE

Vsak drugi torek ob 17.30, se družimo ženske, ki rade vrtimo kvačko. Ročne spretnosti nas uči mentorica Mateja. Nekaj udeleženk že pozna osnove kvačkanja, nekaj je čistih začetnic, kljub temu smo na prvih urah naredile kuhinjske prijemalke. Sedaj nas čaka nov izziv branje načrtov za kvačkanje. Ko bomo osvojile le-to za nas ne bo več ovir. Izdelke, katere bomo ustvarile bomo predstavile na razstavi, aprila 2009.


EKO krožek

V vsako družino tekstilno vrečo za eko srečo EKO krožek je nov krožek, pobudo zanj je dala nova mentorica Tatjana. Krožek obiskuje sedem krajank, katerim ni vseeno, kakšno okolje jih obkroža. Program krožka, katerega smo si zastavili skupaj, je obširen: pogovori o ekologiji, kako sortirati odpadke doma, v službi, šoli, vrtcu; kako lahko ozavestiti ostale krajane; izdelava posod za sortiranje; izdelava tekstilnih nakupovalnih vreč; obisk odlagališča v Tenetišah; sodelovanje z vrtcem; iskanje divjih odlagališč ... Svoje delo bomo zaokrožili s predavanjem na temo okolja in razstavo.


DELAVNICE V OKVIRU KUD BITNJE 2008/09

informacije: kud.bitnje@abakus.si

urnik: Informator in na spletni strani KS Bitnje

Klekljanje

Vsako sredo, se že nekaj let, zbirajo klekljanja željne ženske z vseh koncev Gorenjske. Učiteljici Metka in Duša sta dobesedno duši krožka, saj s svojo veliko mero potrpežljivosti in dobre volje posredujeta svoje znanje ostalim. Ko človek ob 18. uri vstopi v GD Bitnje, sliši ropot klekljev in sproščen klepet žensk. Svoje izdelke vsako leto prikažemo na razstavi. Preteklo leto je bila, ker je bilo toliko izdelkov, organizirana samostojna razstava kleklanih izdelkov. Tudi za letošnjo sezono se pripravljamo, da bomo predstavile izdelke.


Pravljične urice

Vsake štirinajst dni popestrijo, s svojo prisotnostjo, prostore GD Bitnje, otroški živ žav. Ob 17. uri se okoli pravljičarke Mojce, zberejo otroci, ki radi prisluhnejo pravljicam. Doživeto pripovedovanje Mojce, popelje otroke v daljne kraje, jih spozna z neznamimi in znanimi prijateljčki, jih zaziba v svoje sanje... Vsako srečanje prinese tudi kakšen zanimiv izdelek, saj se pravljičarka potrudi, da pripravi svojim poslušalcem presenečenje oz. skupaj ustvarijo kakšen izdelek. Vse prebrane knjige bomo razstavili na razstavi KUD Bitnje ob zaključku sezone 2008/09.


ŠTUDIJSKI KROŽKI 2010/11

Študijski krožek zdravo življenje


Mateja Arhar
Tatjana Muraja Oblak

Glavna stran | Združenje slovenskih klekljaric | KUD Bitnje | Peskovnik
Osebna orodja
Imenski prostori
Različice
Dejanja
Navigacija
notranje povezave
obvestila
Pripomočki