Društvo upokojencev Bitnje-Žabnica

Iz BitnjeWiki
Redakcija dne 18:11, 24. februar 2008 od Janez s (Pogovor | prispevki)
(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje

DRUŠTVO UPOKOJENCEV
ŽABNICA – BITNJE

Vsebina

PREDSTAVITEV DRUŠTVA


Smo upokojensko društvo, katerega delovanje opredeljuje Zakon o društvih ( Ur. l. RS št. 61 / 06 ) in Pravila društva. Po sprejetih Pravilih društva smo opredeljeni kot nepridobitna, samostojna, stanovsko interesna, humanitarna in dobrodelna organizacija, v katero se z namenom medsebojne pomoči in uresničevanja skupnih interesov združujejo upokojenci in druge starejše osebe.
Smo društvo s tradicijo, saj smo bili ustanovljeni 01. julija 1951 in ob ustanovitvi je društvo štelo 54 članov. Za delovanje društva od ustanovitve dalje bi lahko rekli, da sta nas opredeljevali načeli prostovoljnosti članstva in odprtosti do vseh upokojencev ne glede na kraj bivanja. Praktično to pomeni, da so naši člani iz najrazličnejših krajev, večina članov pa živi na območju od Stražišča do Sv. Duha. Tako široko zastavljena politika delovanja društva je pomenila, da se je članstvo v društvu vsa leta od ustanovitve dalje povečevalo vse do konca leta 2007, ko je bilo v društvu 911 članov.Postali smo veliko društvo in po mnenju nekaterih preveliko, kar je poleg drugega pripeljalo do ustanovitve novega Društva upokojencev Bitnje – Stražišče. Ustanovitev oz. začetek delovanja novega društva na območju iz katerega so se upokojenci pretežno opredeljevali za naše društvo se je odrazilo tudi v upadu našega članstva tako, da je po plačani članarini za leto 2008 v društvu 522 članov.
Za uresničevanje skupnih interesov članstva je naše društvo povezano z drugimi društvi upokojencev v Pokrajinsko zvezo društev upokojencev Gorenjske in preko te v Zvezo društev upokojencev Slovenije. Aktivnosti v društvu se odvijajo po sekcijah in sicer po letnih programih, ki jih vsak član dobi pri plačilu članarine.

Sekcija za izlete, srečanja in prireditve

v okviru te sekcije, ki pritegne največje število naših članov, organiziramo naslednje aktivnosti:

Sekcija za planinske izlete

izleti se izvajajo po letnem programu in pod strokovnim vodstvom planinskega vodnika. Običajno izvedemo devet pohodov v sezoni. Tovrstni izleti so povezani s 4 – 6 urami hoje, kar pomeni, da se jih lahko udeležijo kondicijsko bolj vzdržljivi člani.

Pohodniška sekcija

naša najmlajša sekcija. V okviru te sekcije naj bi obiskovali okoliške hribe, kar pomeni manj hoje in je namenjena kondicijsko manj vzdržljivim članom. Prvi pohod bomo imeli 29. marca . Šli bomo na proslavo na Planico iz Strelišča pri Crngrobu.

Sekcija za balinaje

balina se na balinišču ob nogometnem igrišču v Sp. Bitnjah dvakrat tedensko od maja do oktobra oz. dokler dopušča vreme.

Sekcija za žensko telovadbo

telovadba se ovija v prostorih Osnovne šole v Žabnici in v Gasilnem domu v Bitnjah enkrat tedensko od oktobra do konca marca pod strokovnim vodstvom mentorice.

Sekcija za kolesarjenje

kolesari se po letnem planu kolesarskih izletov enkrat tedensko ob lepem vremenu od 15 – 30 km.

Šahovska sekcija

z igranjem šaha se je pričelo v letu 2007. Šahira se v bifeju Ledine v Žabnici v zimskem času.

Obiski članov nad 80 let

obiski starejših nad 80 let in mlajših bolnih je že tradicionalno. Naši predstavniki jih enkrat letno obiščejo, izročijo manjše darilo in se z njimi pogovorijo.

Druge aktivnosti

Društvo nima svojih prostorov, za svoje delovanje uporablja prostore v Gasilnem domu v Žabnici in KS Žabnica Naloge društva v prihodnosti vidimo v prilagajanju nastalim razmeram in potrebam našega članstva ob tem, da upoštevamo temeljna načela delovanja društva to pa je, da je združevanje v društvo prostovoljno in da je društvo odprto za nove člane ne glede na kraj bivanja.

Uradne ure društva

vsak prvi četrtek v mesecu od 16 – 19 ure v prostorih KS Žabnica, to je v prvem nadstropju nad bifejem Ledina žabnici.


Žabnica 20. 02. 2008


Predsednik DU
Jože Ambrožič

PROGRAM PLANINSKIH IZLETOV DO 23. MAJA 2008

Datum Izlet
19. marec KORENO NAD HORJULOM 740m – Polhograsko hribovje
29. marec POHOD NA PANICO – od Strelišča pri Crngrobu
16. april GRMADA 887m nad Ortenkom – Mala gora
21. maj VREMŠČICA 1027m nad Senožečami

PROGRAM TURISTIČNIH IZLETOV

Datum Izlet
6. marec ITALIJA – nakupovalni izlet
12. marec KOPALNI IZLET – Bernardin, Koper, Piran
14. marec ZBOR ČLANOV – Žabnica
10. april GORNJA RADGONA
7. maj SIRMIONE – biser Gardskega jezera
Osebna orodja
Imenski prostori
Različice
Dejanja
Navigacija
notranje povezave
obvestila
Pripomočki