Društva/Predstavitev vrtca Biba Bitnje

Iz BitnjeWiki
Skoči na: navigacija, iskanje

Vrtec v Zg. Bitnjah so začeli graditi spomladi leta 1972. Naslednjo pomlad 28. 03.1973. je bila v sklopu krajevnega praznika, svečana otvoritev vrtca.

Prvi otroci so stopili v vrtec že naslednji mesec, in vsa leta do danes je bil vrtec polno zaseden. Takrat je vrtec« BRATOV VILFAN« DOBIL IME PO Pavlu in Janezu Vilfanu, ki sta padla med NOB. Danes se vrtec imenuje BIBA. Naš vrtec je sestavni del Vzgojno izobraževalnega zavoda Kranj- danes Kranjski vrtci .Bogato in raznoliko igro nam nudi prijetna raznolika okolica vrtca- travnik, gozd, potok v bližini vrtca,.......

V ŠTEVILNIH LETIH SVOJEGA DELOVANJA, JE BILO ŽIVLJENJE OTROK OBOGATENO Z RAZNOVRSTNIMI IGRAMI, DEJAVNOSTMI IN PRIREDITVAMI. Zamenjale so se številne generacije otrok, saj medtem, ko otroci odhajajo v šolo, prihajajo vedno novi.

Prehrana se je sprva pripravljala v vrtcu. Zjutraj je kuharica pripravljala in kuhala jutranji obrok, nato pa je iz kuhinje prijetno zadišalo, saj se je kuhalo že kosilo. Nova organizacija vrtcev pa je kuhanje in priprave jedi prenesla v centralne vrtce, v našem vrtcu pa je ostala le razdelilna kuhinja.

Strokovni delavci vrtca se trudimo za strokovno rast, za sodelovanje z vsemi udeleženci vzgojnega procesa - starši, otroci, starimi straši... Vrtec je prostor,ki nas združuje. Starši z nami pri različnih oblikah sodelovanja z bogatimi izkušnjami popestrijo tudi naše vzgojno delo

Predstavijo nam svoje poklice:

Glede na to, da mnogo truda vlagamo v kvalitetno vzgojno delo se z našimi projekti predstavimo tudi v javnosti. Sodelujemo na raznih prireditvah organiziranih na nivoju Kranjskih vrtcev (razstave, prireditve, praznovanja...). Glede na to, da je v letošnjem letu prioritetna naloga v okviru Kranjskih vrtcev ljudsko izročilo poteka projekt preko celega leta. Seznanjamo se z vsebinami ljudskega izročila, petjem, izštevanke, nagajivke, pozabljene igre naših babic, ... S programom se bodo prav vsi otroci predstavili na prireditvi: Sem deklica mlada vesela. V mesecu februarju bo to zaključek projekta kulturni mesec, ob enem pa pozdrav krajevnemu prazniku v mesecu marcu. V našem vrtcu poteka interesna dejavnost ljudske pesmi in plesi, ki daje poudarek ohranjanju bogastva starih iger in plesov. Otroci ob plesu doživljajo veselje in zadovoljstvo, nastopajo ob raznih dejavnostih in prireditvah za starše, stare starše, oskrbovance Doma za starejše Kranj, ter prireditvi na občinskem nivoju (prižgimo luč).

V okviru letnega delovnega načrta poleg številnih planiranih športnih dejavnosti starši in otroci pokažejo veliko zanimanje za letovanje na Golniku. Veliko doživetje za otroke je, da dneve preživimo na izletih, doživetjih v naravi,kjer smo mladi raziskovalci. Spoznamo »deželo Škrata«, se pogostimo na škratovem kosilu, sledijo škratove poroke... Zvečer se zabavamo na našem pižama žuru, ki je del tradicije tudi v samem vrtcu v pred novoletnem času. V lanskem letu smo letovali v Metliki in spoznavali značilnosti Bele Krajine.

V neposredni okolici našega vrtca stoji gasilski dom ZG. Bitnje. Glede na to, da je mesec oktober mesec požarne varnosti, nas gasilci vsako leto povabijo v gasilski dom. Doživetje za otroke je že sama vožnja z gasilskim avtomobilom s katerim nas izpred vrtca odpeljejo v gasilski dom. Tu se seznanimo z delom gasilcev, kako ukrepamo ob raznih nezgodah z ognjem, razveselijo pa nas tudi z zanimivimi gasilskimi igrami. Nikoli ne pozabijo na pogostitev preden nas varno pripeljejo nazaj v naš vrtec. KO BOM VELIK BOM GASILEC, ALI PA MORDA...

IZ OTROŠKIH UST

Vzgojiteljica riše otrokom. Deklica L. jo vpraša:

Vzgojiteljica odvrne:

Deček, ki se igra s konstruktorjem se oglasi:

VŠEČ MI JE... RAD HODIM V VRTEC...

V zadnjih letih smo vedno aktivneje povezani z okoljem. V okviru projekta čebelar med nami je v mesecu novembru nastala zanimiva razstava ob kateri smo spoznali kako pomemben je med v prehrani in zdravilstvu. Delo čebelarja bomo spremljali preko celega leta in se v okviru Kranjskih vrtcev predstavili v Mestnem muzeju , na temo: Čebelar v mesecu maju.

Sodelujemo na prireditvi otroški Direndaj v mesecu septembru, v mesecu marcu na praznovanju pomladi in še kaj...


Zapisale:
Strokovne delavke vtrca Biba

Osebna orodja
Imenski prostori
Različice
Dejanja
Navigacija
notranje povezave
obvestila
Pripomočki