Društva/Predstavitev ljudske knjižnice Bitnje

Iz BitnjeWiki
Skoči na: navigacija, iskanje

Knjižnica ima v Bitnjah tradicijo že več kot 70 let. Takoj po končani 2. svetovni vojni je takratna Mladinska organizacija začela zbirati knjige po vasi. Ohranilo se je tudi nekaj knjig od knjižnice gasilskega društva izpred 2. svetovne vojne. Zbranih je bilo približno 300 knjig, ki so jih popisali. Knjižnica je bila v prostorih krajevnega ljudskega odbora pri »Kovaču«, kasneje, ko je nabavila nove knjižne omare, pa se je preselila v prostore Gasilskega doma Bitnje, kjer deluje še danes.

Knjižnica je uradno začela poslovati spomladi leta 1951. Knjige je Krajevna skupnost nabavljala sama, dokler ni bila v Kranju ustanovljena Občinska knjižnica. Število knjig je hitro naraščalo, saj je imela leta 1960 že preko tisoč lastnih knjig. Ko pa je v Kranju začela poslovati potujoča knjižnica, se je nakup lastnih knjig ukinil.

Do osemdesetih let prejšnjega stoletja je bila izposoja knjig zelo velika, potem pa je upadla. Televizija, računalniki in sodobna tehnologija so nadomestili branje knjig. Vendar čara in občutkov, ki ga nudi knjiga, vsa sodobna tehnologija očitno ne more nadomestiti. Zadnjih deset let knjige in kultura branja spet pridobivajo na veljavi,. saj je obisk Ljudske knjižnice Bitnje iz leta v leto večji.

Za knjižnico skrbiva knjižničarja Mojca Mavec in Lojze Zavrl. Knjižničarja poskrbiva, da si izposodite katero koli knjigo. V najkrajšem možnem času priskrbiva knjige iz drugih knjižnic ali iz svoje domače zbirke, saj sva velika ljubitelja knjig.

Kako pomembna je knjižnica za naš kraj, pove podatek, da jo vsak teden obišče veliko število krajanov, od katerih je največ starejših in otrok, kajti knjižnica jim je s svojo bližino dostopnejša kot knjižnici v Stražišču in Kranju. Trenutno ima knjižnica 359 članov. Bralnemu krožku Sorško polje in pravljičnim uricam, ki delujejo pod okriljem KUD Bitnje priskrbimo vse potrebno gradivo.

Knjižnica štirikrat letno zamenja knjige iz Potujoče knjižnice, ki deluje pod okriljem Osrednje knjižnice Kranj, ima pa še vedno okrog 700 lastnih knjig. Majhna, vendar zabavna in poučna knjižnica vam predstavi knjige starejših datumov, ki ste jih prebirali, ko ste bili mlajši, se ob njih učili in zabavali. Ponuja vam tudi knjige iz potujoče knjižnice kot so romani, leksikoni, otroške knjige in slikanice, knjige za domača branja, itd.

Pridružite se našim bralcem, radi bomo prisluhnili vašim željam in vam svetovali. Starejšim, slabotnim ali vsem, ki ste v stiski s časom, zaželene knjige pripeljemo tudi na dom.

Knjižnica je odprta vsak četrtek od 17. do 19. ure v prostorih Gasilskega doma v Bitnjah.

Knjižničarka Mojca Mavec tel: 031/739-841

Osebna orodja
Imenski prostori
Različice
Dejanja
Navigacija
notranje povezave
obvestila
Pripomočki