Dobrodelni koncert ob 10 letnici KUD Bitnje

Iz BitnjeWiki
Skoči na: navigacija, iskanje

Bogata žetev bitenjskih krožkov

»Skupaj zmoremo! je poudarjeno na koncu zloženke, ki je vabila na tradicionalno razstavo izdelkov pod naslovom Ustvarjanje s srcem ter dobrodelni koncert »10 let setve in žetve KUD Bitnje.« Prva je bila v enem od razredov obnovljene šole, druga pa v novi telovadnici podružnične šole Žabnica.

Vodja klekljarske skupine Marija Jeršin je za skrbno in inovativno izdelane razstavljene čipke petindvajsetih klekljaric, ki se osem let srečujejo ob sredah, opredelila, da njihovo z resnično veščimi prsti. Milena Naglič nas je popeljala ob razstavljenih predmetih, ki so nastali ob torkih pri študijskih krožkih pod vodstvom predsednice društva Mateje Arhar ter Tatjane Muraja Oblak, ki skrbi predvsem za vpijanje in uveljavljanje eko pravil v vsakodnevnem življenju. Eno od njih je tudi, le lepe besede kuj. Pod okriljem Andragoškega centra Slovenije so v desetih letih delovanja naštele triindvajset različnih dejavnosti. Deset let že berejo in na tri tedne premlevajo knjige po konceptu akcije Beremo z Manco Košir. To je le jedro srkanja vseh zvrsti kulture pri tem intelektualnem bogatenju enainpetdesetih članic in članov. Spretne roke, pa tudi igle, kvačke in drugi pripomočki so pomagali pri vezenju brisač, krasitvi šatulj za nakit, pripravi ognjičevega mazila in pilinga za telo ter kuhanju tekočega detergent za pranje perila in izdelovanju mila. Primerek slednjega so dobili obiskovalci v zahvalo za prinešeni prehrambeni izdelek, ki je veljal kot vstopnica, za dobrodelni koncert. Podarili so jih sto. Med razstavljenimi pleteninami, vezeninami, šali, krpankam, zapestnicami, rožicami in drugimi izdelki na razstavi so se prehodile tudi gostje iz krožkov ročnih del in klekljanja iz Cerkna, katere je v Žabnico pripeljala Ana Močnik. Posebno zanimive so se jim zdele vezene vizitke.

V nošo oblečena Tina in Žiga Juratovec sta ob prihodu v šolo ponudila v pozdrav kruh in sol in. Za prehrambeni izdelek, ki je predstavljal vstopnino, so obiskovalci prejeli milo. Na RK Bitnje, ki ga izjemno uspešno vodi Marjana Jekovec, je že dvaindvajset prošenj za pakete. Foto in dokumentacijska razstava je ponazarjala pestro desetletno delo društva, ki s krožki, prireditvami, otroško dramsko skupino Mavrica Mojce Kepic ter krajevnim glasilom pokriva prav vse ljudi v teh pestrih vaseh. Koncert, katerega sta z iskrivimi zgodbicami o delovanju društva vodili Mojca Kepic in Martina Serdoz, je pokazal, da so Mojca, Maša in Žana Kepic, Mateja, Nadja in Daša Arhar, Amelia Stanonik, Vita Blagovič, sestrice Kržišnik, Nik Kranjc ter Darja Resnik Debevc kot solisti ali člani instrumentalnih ali pevskih skupin lahko v ponos svojemu kraju. Pa še to. Za sezono 2013/14 napovedujejo bralni krožek Sorško polje, študijska krožka polstenje in šivanje torbice in tunike ter klekljarski krožek.


Stanislav Jesenovec

Osebna orodja
Imenski prostori
Različice
Dejanja
Navigacija
notranje povezave
obvestila
Pripomočki