Intervju Stanonik

Iz nk
Skoči na: navigacija, iskanje

INTERVJU Z IGRALCEM ČLANSKE EKIPE NK BITNJE STANONIK JANEZOM

Poslovilna tekma pred odhodom v JNA, septembra 1987

Stanonik Janez je trenutno zadnji igralec iz "znamenite" ekipe NK Bitnje osemdesetih let. V svoji nogometni karieri je bil poznan kot neustrašen borec, odličen soigralec in predvsem "človek na mestu" kot se šika. V zadnjem času je dejaven predvsem v organih KS Bitnje, gasilskem društvu ter komisiji za izgradnjo športnega parka v Bitnjah.

Osnovni podatki:

Prvi nogometni klub NK SAVA
Prvi nogometni trener KOŽAR RAJKO
Trenerji ki so ga trenirali KOŽAR, BAJŽELJ, PONGRAC, ILENIČ, VALANT, JERINA
Nogometni klubi kjer je igral NK SAVA , NK BITNJE

Vprašanja in odgovori

1. vprašanje:
Janez tvoji prvi nogometni koraki so bili…?
odgovor:
Nogomet sem začel igrati v Stražišču pri NK SAVI, kjer sem kot mlad fantič letal za žogo. Prvič pa sem bil registriran kot nogometaš v NK BITNJE, kmalu zatem ko se je klub NK BITNJE ustanovil.


2. vprašanje:
NK BITNJE v časih osemdesetih let prejšnjega stoletja?
odgovor:
To so bili lepi časi , saj smo bili res prava klapa domačih igralcev. V Kranju so nas imenovali PRIŠTINA, saj se je na naših tekmah zbralo tudi 400 gledalcev. Lahko bi rekli, da ko se je igrala članska tekma v Bitnjah … se je čas v Bitnjah ustavil in je pol vasi gledalo nogometno tekmo. Te čase entuziazma, nesebične pomoči, nematerializma pa zelo pogrešam.


Pogoji za nogomet pa so bili v primerjavi z današnjimi, "Robinzonski".


3. vprašanje:
Tvoji soigralci v tistih časih?
odgovor:
To so bili: KOKALJ RUDA, KOŠIR – BUCO, DELIČ DUŠAN, POTOČNIK – ČARLO, BERRA ŽARE, MRAK FRANCI …


Pa še ena anekdota iz tistih časov, da si bo mlada generacija lažje predstavljala, kako in v kakšnih pogojih smo igrali "starci".


Igrišče takrat skoraj, da ni imelo travnate površine, kadar pa je padal dež smo dobesedno igrali "nogometni vaterpolo" ali pa "ruvanje v blatu". Imeli smo nogometno tekmo proti NK ZARICA (se mi zdi), igrišče je bilo po obilnem tedenskem deževanju temu primerno. Kot ilustracijo naj vam povem, da sodnik tekme, že po 20 minutah ni razločil, kdo je igralec Bitenj in kdo Zarice. Vsi so bili enake barve blatno-rjavi (razen igralca NK BITNJE lepotca-Cof Zmaga). Po 30 minutah je bilo nogometa konec, saj je sodnik prekinil tekmo zaradi nemogočih razmer: igralci NK BITENJ smo se odločili, da če smo ekipa, moramo tudi kot ekipa podobno izgledati. Vsi smo bili umazani in blatni do kolen, razen … COF ZMAGA, ki je bil poznan, da je igral "brezmadežni nogomet". Trije, štirje soigralci ga primemo, odnesemo do največje luže (skoraj že jezero) in ŠTRBUNK na glavo v brozgo.


POPOLNA ZMAGA.


4. vprašanje:
Tušev in garderob najbrž niste poznali?
odgovor:
Seveda smo jih poznali. Naši tuš je bil potok Gabrovca, garderoba pa jasa nasproti igrišča.


Med tekmami je g. HERCEG ZORA imela postavljen šank ob jasi … za pijačo, mi pa smo se slačili in oblačili zelo blizu. Nisem prepričan da kakšna mladenka ni prišla večkrat na pijačo za šank (z razgledom na pomanjkljivo oblečene nogometaše), kot je bilo to nujno potrebno.


5. vprašanje:
Kako ocenjuješ današnje stanje nogometa v Bitnjah?
odgovor:
Stanje v nogometnem klubu je zaskrbljajoče. Potrebno bi bilo angažarati več ljudi za delo v klubu in predvsem sedaj, ko je izpad dohodka gostinskega lokala ogromen, pridobiti nova finančna sredstva. Tu ne mislim samo finančna sredstva za samo delovanje kluba, temveč za kakšen korak več v izgradnji novega glavnega in pomožnega igrišča, ki sta nujno potrebna za razvoj in napredek nogometnega kluba.


Vidim, da se nekateri v klubu počutijo ogrožene glede na vse glasnejše zahteve igralcev in prijateljev kluba pa določenih spremembah, vendar verjemite mi, da ne gre za nobeno "rušenje vlade", temveč le po popolnoma legalni zahtevi za "osvežitev" in nov zagon nogometnega kluba Bitnje.


6. vprašanje:
Janez deklica za vse ... kako komentiraš navedbe tvojih prijateljev?
odgovor:
Res sem kar dodobra zaseden tako v KS BITNJE, kot pri gasicih in nogometaših. Vedno pa mi je bila družina in družinsko življenje najbolj pomembno. Kar ostane časa pa ga vedno koristno uporabim.


7. vprašanje:
Tvoji sedanji soigralci so mi zaupali, da si neustrašen borec in motivator, vendar da se le preveč "opravičuješ nasprotnim igralcem", ko pride do prekrška. Tako naj bi te po že petem opravičilu nasprotni igralec obtožil, češ to je provokacija. Rekel naj bi celo, da naj ga trener zamenja, saj ne zdrži več tega psihičnega pritiska opravičevanja. Je to res?
odgovor:
Ha, ha (smeh) ne vem, kje ste to pobrali. Lahko da je celo res. Nasprotni igralci zame niso nikoli bili sovražniki, zato jih vedno spoštujem in jih želim športno premagati.


8. vprašanje:
Za konec še tvoja vizija nogometa v Bitnjah?
odgovor:
Upam, da se bo trend razvoja nogometa in izgradnje športnega parka razvijal v pozitivni smeri. Kot član sveta KS Bitnje si bom vedno prizadeval za zgledno in konstruktivno sodelovanje z nogometnim klubom, predvsem v komisiji za izgradnjo športnega parka, ki bi morala biti pogovor dveh enakovrednih in inteligentnih partnerjev.


Za nogometni klub pa lahko rečem da bi bila prava katastrofa, če bi v naslednji sezoni izgubil trenerski kader, ki je to lahko rečem vrhunski.


Osebna orodja
Imenski prostori
Različice
Dejanja
Navigacija
Pripomočki