Intervju Jerina

Iz nk
Skoči na: navigacija, iskanje

INTERVJU S TRENERJEM ČLANSKE EKIPE NK BITNJE G. JERINO ANDREJEM

G. Andrej Jerina izhaja iz znamenite "savske" šole nogometa, ki je pod vodstvom slovenskih trenerskih legend v bivši državi, g. Rajka Kožarja in g. Bogdana Andrijaševiča ustvarila in izbrusila take bisere SLO nogometa, kot sta bila tudi Matjaž Florjančič in Miran Pavlin.


Andrej je v svoji nogometni karieri dosegel zelo visoke mejnike; bil v ožji eliti 1. SLO nogometne lige v članski kategoriji, v mlajših kategorijah je bil redni član reprezentance, igral v bivši 2. ligi SFRJ, ki je bila ena najtežjih lig v Evropi.


Neugodne poškodbe pa so ga kar nekajkrat zaustavile na pohodu za celo kaj več.


Nogometno kariero je zaključil kot član NK Britof .

Osnovni podatki:

Prvi nogometni klub NK SAVA - KRANJ
Prvi nogometni trener KOŽAR RAJKO, ANDRIJAŠEVIČ BOGDAN
Trenerji ki so ga trenirali GUGOLJ, KAPIDŽIĆ, OBLAK, ZUPANČIČ
Nogometni klubi kjer je igral SAVA, SLOVAN, IBV ( ISLANDIJA), ŽIVILA – NAKLO, TRIGLAV, BRITOF

Vprašanja in odgovori

1. vprašanje:
Andrej, začniva z vašimi začetki , kje ste začeli svojo nogometno pot?
odgovor:
Nogomet sem začel igrati v OŠ Lucijana Seljaka, kasneje pa pri pionirjih NK Sava iz Stražišča. V tistih časih (1975) je bil NK SAVA inkubator mladih in perspektivnih igralcev, ki so imeli na voljo najboljše trenerje za mlajše selekcije v gorenjski regiji.


2. vprašanje:
Čudno da niste nadaljevali svoje kariere v Kranju, temveč ste odšli v Ljubljano?
odgovor:
V Kranju je NK TRIGLAV igral takratno 1. SNL, v Ljubljani pa sem imel možnost igranja v takratni 2. jugoslovanski ligi pri NK Slovan. Bil sem mlad in ambiciozen, zato sem se odločil za odhod v Ljubljano. Predvsem pa je bil v tistih časih NK Slovan poznan kot valilnica talentov, saj so iz njene nogometne šole prišli najboljši SLO igralci.


3. vprašanje:
Kot eden redkih igralcev tistega časa ste se podali tudi v inozemstvo, povejte nam kaj več o tej temi?
odgovor:
Leta 1990 sem odšel v islandski nogometni klub IBV (Vestmannayar), v katerem sem igral zelo uspešno eno sezono. Osvojili smo tretje mesto in zaostali za naslovom prvaka 1. islanske lige samo za eno točko. Večino svojih golov sem dosegel v derbijih prvenstva. Moram pa priznati da sem imel veliko domotožje in tako sem se po končani sezoni vrnil nazaj v Slovenijo.


4. vprašanje:
Vaša najboljša sezona?
odgovor:
Kar nekaj jih je bilo tako v Slovanu kot Islandija, vendar bi se brez razmišljanja odločil za sezono 1992/1993 v NK Živila – Naklo, ko smo pod trenerjem Brankom Oblakom osvojili 4. mesto v 1. slovenski nogometni ligi in za malo zgrešili uvrstitev v evropske pokale.


5. vprašanje:
Kranjčanom in gorenjskim ljubiteljem nogometa ste ostali v srcu predvsem kot naveza Taneski-Jerina v zlatih časih NK Živila – Naklo, pogrešate tiste čase?
odgovor:
Seveda, to je bila sanjska naveza. Če ga nisem zabil, jaz ga je pa Tane.


6. vprašanje:
Kako ocenjujete današnje nogometno stanje v Kranju?
odgovor:
Slabo.


Predvsem me moti da Gorenjska nima prvoligaša. Verjamem, da bi klub, ki bi nastopal v 1. slovenski nogometni ligi (pa naj se imenuje Triglav, Britof ali Kranj) privabil veliko množico gledalcev. Nogomet v Kranju je po mojem osebnem mnenju tempirana bomba, ki samo čaka na detonacijo.


Trenutno pa sta v Kranju najmanj dva tabora, ki sta smrtno skregana med seboj, kar za nogomet ni pozitivno.


7. vprašanje:
Zamenjali ste kar nekaj trenerjev v svoji karieri, sedaj ste sami v vlogi trenerja; vaši napotki mladim igralcem, kaj bi jim svetovali?
odgovor:
Trenirajte, kajti samo s treningom in trdim delom lahko nekaj dosežeš. Le poglejte si primer našega bivšega selektorja g. Srečka Katanca. S trdim delom in garanjem je dosegel vrhunske rezultate.


Pa sami rezultati tudi niso vse, vsi pač ne morejo igrati v 1. ligi, pomembna je tudi socializacija in vzgoja mladih osebnosti predvsem v "najbolj kritičnih letih odraščanja". To pa nogomet (pa ne samo nogomet) ponuja.


8. vprašanje:
Kako pa komentirate temo "športno življenje nogometaša", kajenje, popivanje?
odgovor:
Ja ..(smeh) to je malce provokativno vprašanje, saj sem tudi sam kdaj "kakšnega prižgal".


Po tekmi ali treningu pa je normalno da se včasih spije tudi kakšno pivo, vendar vse v nekih mejah normale.


9. vprašanje:
Kot trener ste delovali tudi v NK BRITOF in sicer kot trener prvoligaškega moštva U–14?
odgovor:
Trener v NK BRITOF sem bil tri sezone in sem s svojo ekipo, ki sem jo vodil in treniral, napredoval skupaj z njimi. Začel sem pri U-12 ter jih vodil tudi pri U-14 v prvi ligi. V svoji drugi sezoni smo bili zelo konkurenčni tudi samemu vrhu v prvi ligi U-14.


10. vprašanje:
Stanujete blizu nogometnega igrišča v Bitnjah; kaj vas moti, kaj bi naredili za večjo popularizacijo nogometa v Bitnjah?
odgovor:
Sama organizacija nogometnega kluba je žal na nizkem nivoju in predvsem igrišče je v zelo slabem stanju. Brez dobrega in kvalitetnega zelenega terena pa žal… ni napredka.


11. vprašanje:
Prijatelji kluba pravijo, da bi se nova trenerska naveza v NK Bitnje (ki se je ne bi branil niti kakšen večji klub) JERINA ANDREJ – KOKALJ RUDI – DELIČ DUŠAN – DOLJAK TOMAŽ tudi kot igralska naveza, z lahkoto kosala z veliko mlajšimi igralci, kljub 166 letom ki jih imate?
odgovor:
Bom odgovoril diplomatsko. Svet stoji na mladih… mi smo svoje že odigrali.


12. vprašanje:
Nogometno ste še vedno aktivni kot veteranski nogometaš, še vedno spravljate branilce ob pamet z vašimi nepredvidljivimi preigravanji?
odgovor:
Igram v kranjski selekciji veteranov združenih v ND Kranj veterani 2005, pod vodstvom trenerja legende Kranja g. Kožar Rajka. Nastopamo v ljubljanski nogometni ligi, naše domače igiršče pa je igiršče z umetno travo v Kranju. Igrajo pa igralci kot so Jeraj, Ahčin, Murnik, Kondić Rajko, Brkič, Jakara, Radosavljevič, Doljak, Kočevar ... ter ostali ... jih je preveč da bi lahko vse naštel.


13. vprašanje:
Tudi vaša sinova sta nogometaša?
odgovor:
Oba nastopata za NK BRITOF; Matic za kadete v 1. slovenski ligi , Jaka pa za ekipo U-12.


14. vprašanje:
Povejte mi vaše trenerske želje, kot trener članske ekipe v spomladanskem delu in vizijo v NK Bitnje?
odgovor:
Predvsem da stabiliziramo člansko ekipo, s tem da vključimo v članski pogon čimveč mladincev.

Bo pa to tek na dolge proge. Čas bo pokazal ali smo bili uspešni. Velikih rezultatov in napredka pa se tako ali tako ne naredi čez noč - če nimaš milijona eurov v žepu.


15. vprašanje:
Kako pa vaša soproga sprejema dejstvo, da ima v družini štirih, kar tri nogometaše?
odgovor:
Raje ne sprašuj (smeh)……..se pa stanje izboljšuje.


Osebna orodja
Imenski prostori
Različice
Dejanja
Navigacija
Pripomočki