Intervju Delič

Iz nk
Skoči na: navigacija, iskanje

INTERVJU S TRENERJEM EKIPE U10 DELIČ DUŠANOM, LEGENDARNIM NAPADALCEM NK BITNJE, NK TRIGLAV IN NK BRITOF

Delič Dušan je bil in ostal "enfant terrible" nogometa v Bitnjah. Za njega je zelo priznani slovenski nogometni trener g. Zupančič Janez rekel: Nogomet igra na način, ki ni zapisan v nobeni knjigi ali taktiki; njegov način igranja se ne predava po učilnicah fakultete za šport in PRO licencah, vendar so taki tipi nepredvidljivega igralca najbolj nevarni. Nikoli ne veš kdaj te bo "zabodel". Kot stara jugoslovanska šola.


Kot edino pomanjkljivost (pa ne po svoji krivdi) je bilo dejstvo, da je začel z nogometom prepozno in ni imel v svojih pionirskih časih primernih in strokovnih trenerjev, ki bi ga izbrusili "v čisto zlato".

Osnovni podatki:

Rojen Zaradi varstva osebnih podatkov je ta podatek tajen
Prvi nogometni klub NK BITNJE
Prvi nogometni trener PONGRAC MARKO
Trenerji ki so ga trenirali PONGRAC, BAJŽELJ, IBRAŠIMOVIĆ, GROS
Nogometni klubi kjer je igral NK BITNJE, NK TRIGLAV, NK BRITOF

Vprašanja in odgovori

1. vprašanje:
Dušan začniva z vašimi začetki tekanja in brcanja nogometne žoge?
odgovor:
Nogomet sem začel pri 5 letih z brcanjem žoge pred blokom na Planini, kjer smo takrat stanovali. Po preselitvi v Bitnje pa sem organizirano začel igrati nogomet šele pri 15 letih. Že takoj sem nastopil za člansko ekipo NK BITNJE. Najbrž sem najmlajši igralec, ki je kdaj nastopil za kakšno člansko ekipo.


2. vprašanje:
Ko ste igrali za člansko selekcijo NK Bitnje, so vas v Kranju imenovali Priština. Vaš komentar in kratek oris takratnih razmer v Bitnjah?
odgovor:
Imeli smo črno-bele drese, ki so spominjali na drese NK PRIŠTINA, ki se je takrat uvrstila v 1. zvezno nogometno ligo Jugoslavije. Bili smo prava poživitev in atrakcija za Gorenjsko in imeli celo več gledalcev kot NK Triglav v 1.ligi. Moji soigralci takrat so bili; KOKALJ RUDI, KOŠIR, BERRA ŽARE …


3. vprašanje:
Bili ste stari samo 17 let, ko ste prestopili v NK Triglav in igrali … kar ni bil pogost pojav v tistih časih. Večina igralcev, ki je prišla iz nižjeligašev v Triglav … ni igrala … predvsem zaradi ogromne razlike v kakovosti tekmovanja.
odgovor:
Narava me je obdarila z odličnimi fizičnimi predispozicijami, kot so moč, hitrost in eksplozivnost, kar se mi je bogato obrestovalo v moji prvi sezoni kot član NK TRIGLAV. Drugi igralci, ki so prihajali v Triglav, niso bili vajeni rednega treniranja in trdega dela ter niso imeli prave podlage za nastopanje v takratni 1. ligi. Nisem bil sicer redni član prve enajsterice … a igral sem vedno.


4. vprašanje:
Krstno leto v NK Triglav ste imeli v 1. SNL, potem pa kar nekaj sezon v tedanji 2. ligi SNL.
odgovor:
V 2. ligi sem doživel popoln razcvet, saj je nekaj starejših igralcev prenehalo z nastopanjem, prišel pa je nov val z JERAJEM, REŠKOM, PAVLIN MIRANOM, BRKIĆEM, KOČEVARJEM.


5. vprašanje:
Poznani ste bili po doseganju zadetkov na najbolj nemogoč način, iz najbolj nemogočih položajev.
odgovor:
Doseganje zadetkov si predstavljam kot osvajanje lepe ženske; potrebno je znanje … napor … ter določen čas da jo osvojiš, ko pa jo osvojiš si najsrečnejša oseba na tem planetu.


V svoji karieri sem dosegel veliko število izjemno lepih zadetkov; od "škarjic" do "suhih listov", priznam pa, da sem bil poznan tudi po tem, da sem včasih zgrešil tisto "kar se zgrešiti ne da". Toda tako je pač v življenju; imel sem svojo filozofijo doseganja zadetkov … posledično zato pa so me pravi poznavalci nogometa znali ceniti.


6. vprašanje:
Kar nekaj zelo uspešnih sezon ste igrali tudi v NK Britof, tako v tretji kot gorenjski ligi.
odgovor:
Po odhodu iz Triglava, sem se na priporočilo soigralcev, ki so prišli iz Britofa, pridružil NK Britof in moram reči da te odločitve nisem nikoli obžaloval ... Ustvarili smo enkratno vzdušje in odigrali nekaj nepozabnih sezon. Moji soigralci tedaj pa so bili: brata ZUPAN, LOGAR, ŠPILER, BURGAR.


7. vprašanje:
Ali sedaj, ko ste nogometno že upokojeni ... še aktivno igrate nogomet?
odgovor:
Za svojo dušo in rekreacijo igram za ND KRANJ VETERANI 2005 v ljubljanski veteranski nogometni ligi. Da pa v zimskem obdobju ne bi preveč zaspali, smo ustanovili tudi malonogometno ekipo FC CHELSEA, s katero se udeležujemo veteranskih malonogometnih turnirjev.


8. vprašanje:
V Kranju se vas spominjajo predvsem kot odličnega igralca malega nogometa?
odgovor:
Mali nogomet mi po sami definiciji igranja nogometa še najbolj ustreza. Predvsem zaradi manjšega števila igralcev, večjega poudarka na invidividualni tehniki, hitrosti in eksplozivnosti. Na Gorenjskem smo bili poznani pod imenom ŽAFRANIKA in BOCA JUNIORS.


9. vprašanje:
Tudi vi ste se odločili za trenersko pot?
odgovor:
Za trenersko pot me je navdušil g. HUMAR STOJAN že daljnega leta 1992, ko sem vodil nogometno ekipo v koloniji v Pinesti. Imel sem kar nekaj biserov gorenjskega nogometa kot so bili: BAUMAN, TROHA, STOJNIČ, RESNIK. Ker pa sem še redno in aktivno igral nogomet, sem z pravim trenerskim delom začel šele leta 2004 v NK Bitnje.


10. vprašanje:
Ste domač igralec, vzgojen v Bitnjah, Bitnčan; vaše mnenje o nogometu v Bitnjah in vaša vizija NK Bitnje?
odgovor:
Žal moram priznati, da je sam nogometni klub slabo organiziran, ni neke pozitivne naravnanosti v razvoj. Predvsem pogrešam boljše pogoje za delo, saj je nogometno igrišče v slabem stanju. Vem, da bodo nekateri začetniki nogometa v Bitnjah mogoče užaljeni, saj so oni igrali še v slabših razmerah, toda razvoj gre naprej in če zaostaneš tudi kvalitetnega napredka ni. Trenerji, ki smo "neposredni proizvajalci", to še predobro vemo.


11. vprašanje:
Poznani ste tudi kot eden redkih NOGOMETAŠEV – PEVCEV - SOLISTOV, saj vas vaši nogometni prijatelji imenujejo "PJEVAČ TUGE". Od kje ta naziv?
odgovor:
Na zabavah sem si vedno ob poslušanju pesmi, ki so se me "dotaknile v srce", želel to pesem tudi odpeti. Sem pač sentimentalna osebnost z močnimi čustvi. Nekoč pa sem vzel mikrofon v roke … in preživel … !


Pa še ena anekdota:


Leta 2003 ko smo z veterani igrali tekmo na Dolenjskem, je imela poleg nogometnega igrišča predvolilni zbor tudi stranka SDS Janeza Janše. Pela sta KORADO IN BRENDI ... Ob nekaj minutnem premoru je Korado naprosil občinstvo, če ima kdo željo poskusiti s petjem, da bo malo bolj "živo ob premoru". Nekaj časa je bila tišina … nihče se ne javi … pa se odločim in zavpijem TUKAJ SEM !!!!!!! Vzamem mikrofon in začnem s serenado ZELENE OČI BILE SU PLAVE. Korado in Brendi poslušata … se čudita od kje se je vzel tale dečko … občinstvo ploska … še minister Bajuk, ki je bil prisoten je bil navdušen. Skupaj smo odpeli tri napeve in poželi gromek aplavz.


12. vprašanje:
Kaj bi spremenili v svoji nogometni karieri, kaj obžalujete?
odgovor:
Obžalujem predvsem dejstvo, da sem začel z organiziranim treniranjem nogometa prepozno in da nisem imel v odločilni fazi razvoja mladega nogometaša primernih in kvalitetnih trenerjev. To pomanjkljivost nisem uspel v svoji nadaljni karieri nikoli več nadoknaditi.


13. vprašanje:
Nogomet nekateri povezujejo z "dejavnostjo za manj inteligentne osebe, ki je primerna predvsem za bivše brate s področja južnih republik". Se strinjate?
odgovor:
Ne in se nikoli ne bom. Kar nekaj let sem bil službeno v Nemčiji in spoznal pravo nogometno okolje. Tam ni pomembno ali si črn, bel, rumen ali zelen. Pomembno je da si nogometaš … kakšne barve in odkod si … ni pomembno. Seveda pa se moraš prilagoditi domačemu okolju v sporazumevanju (učenje jezika) in obnašanju.


14. vprašanje:
Za konec pa še zadnje vprašanje; vaši trenerski načrti v prihodnosti?
odgovor:
Žal moram priznati da me glede na stanje, ki je v Bitnjah, vleče drugam, v okolja ki vlagajo v igrišča in razumejo pomen nogometa kot širše družbeno koristne zadeve.


Osebna orodja
Imenski prostori
Različice
Dejanja
Navigacija
Pripomočki